Elkerülik Kárpátalját a magyar turisták

A Tarpai József által vezetett Ukrán–Magyar Területfejlesztési Iroda június 11-én, pénteken kerekasztal-megbeszélést szervezett Beregszászban a turisztikai szektorban illetékes civil szervezetek és vállalkozók, valamit a Kárpátalján működő magyar konzulátusok képviselőinek részvételével.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. április 08. Csontos Dóra

A Tarpai József által vezetett Ukrán–Magyar Területfejlesztési Iroda június 11-én, pénteken kerekasztal-megbeszélést szervezett Beregszászban a turisztikai szektorban illetékes civil szervezetek és vállalkozók, valamit a Kárpátalján működő magyar konzulátusok képviselőinek részvételével.


A megbeszélésen több, turizmusból élő vállalkozás vezetője számolt be arról, hogy a sajnálatos ukrajnai események következtében elvétve jönnek csak magyar turistacsoportok vidékünkre, ami miatt komoly válságba kerültek a turisztikai ágazat rájuk építő szereplői. Az ágazatban dolgozó szakemberek célja, hogy visszacsalogassák Kárpátaljára a magyarországi turistákat, ezért egy médiakampánnyal szeretnék mindenki számára világossá tenni, hogy vidékünkre utazni, akárcsak korábban, most is teljesen biztonságos, ráadásul az árak nem követték száz százalékban a hrivnya árfolyamának zuhanását, emiatt a külföldiek számára a korábbi évekhez képest olcsó lett Kárpátalja.

Horkay Sámuel idegenvezető elmondta, hogy a magyarországi utazási irodák által vidékünkre meghirdetett utak 90 százalékát lemondták a kelet-ukrajnai események hatására. A legtöbb magyarországi turista ugyanis nem érzékeli, hogy az országunkban zajló háborús események sok esetben messzebb vannak Kárpátaljától, mint Párizs Budapesttől. Ráadásul nem jutnak elegendő hitelt érdemlő információhoz a kárpátaljai biztonsági helyzettel kapcsolatosan sem.

A falusi turizmussal foglalkozó, nagymuzsalyi Berecki István elmondta, hogy a magyar kormány által meghirdetett Határtalanul program keretében korábban kárpátaljai utazást választó iskolások is sorra visszamondták a foglalásokat. A szülők nem engedik Ukrajnába gyermekeiket. Mivel a jövő évi utazásra már most lehet pályázni, valószínű, hogy ennek a programnak a keretében jövőre sem jön senki vidékünkre. Berecki István a kialakult helyzet miatt a háborús eseményeket túlhangsúlyozó médiát és az Ukrajnát a 2. biztonsági kategóriába soroló magyar Külgazdasági és Külügyminisztériumot tartja felelősnek.

A megbeszélésen Magyarország Beregszászi Konzulátusát képviselő Nagy Petronella konzul elmondta, hogy az országok biztonsági kockázati besorolása egy nemzetközi szabvány alapján történik, amelyet az EU többi tagállama is alkalmaz.

Bacskai József ungvári magyar főkonzul ugyanakkor kijelentette: „Igyekszünk a bennünket közvetlenül megkereső turistákat hitelt érdemlően tájékoztatni arról, hogy Kárpátalja – akárcsak korábban – teljesen biztonságos.” A főkonzul azt is elmondta, hogy a minisztérium honlapján Ukrajnával kapcsolatos ajánlásukból is egyértelműen kiderül, hogy vidékünkre bárki nyugodt szívvel utazhat, de az ország keleti részén zajló események miatt ez Ukrajna keleti régiójába nem javasolt.

Színes programok, összefogás

Csizmár Sarolta, a Beregszász és Térsége Falusi Turizmus Szövetség elnöke magyarországi médiakampánnyal szeretné csökkenteni a válságot, illetve még több, a turistákat vonzó színvonalas program, fesztivál meghirdetésével.

Mester András, a KMKSZ gazdasági és önkormányzati titkára beszélt a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetségének gazdaságfejlesztési tervéről, amelynek fontos pillére a turisztikai ágazat fejlesztése. Ennek a koncepciónak a kidolgozásához ötleteket kért az ágazat szereplőitől.

A résztvevők közül többen beszámoltak arról, hogy a Krím félsziget elvesztése miatt egyre több ukrán turista érkezik Kárpátaljára, akik például Beregdédában és a kaszonyi termálfürdő környékén igénybe veszik a falusi turizmussal foglalkozók szálláshelyeit is, de semmilyen más szolgáltatásra nem tartanak igényt.

A kerekasztal-megbeszélés résztvevői egyetértettek abban, hogy a kialakult helyzetben közös fellépésre, a turisztikai szektor szereplői közötti együttműködésre van szükség, ezt előmozdítandó elfogadtak egy közös szándéknyilatkozatot. Továbbá a negatív tendenciák ellensúlyozására, illetve a közös fellépés és együttműködés erejében bízva megalakították a Kárpátaljai Magyar TDM (Turisztikai Desztináció Menedzsment) Szövetséget. A szerveződés legfőbb célja a turizmus fejlesztésében érdekelt szereplők együttműködésének előmozdítása. Elhatározták továbbá, hogy a magyarországi médián keresztül próbálják a kárpátaljai békés helyzetről tájékoztatni a magyar közvéleményt.