Először szült méhátültetésen átesett nő

A világon először hozott világra egészséges csecsemőt egy méhátültetésen átesett nő Svédországban - jelentette be a szülést levezető orvos pénteken.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. október 05. Gyarmati Orsolya

A világon először hozott világra egészséges csecsemőt egy méhátültetésen átesett nő Svédországban – jelentette be a szülést levezető orvos pénteken.


A szülésre még a múlt hónapban került sor. Bár a baba koraszülötten jött világra, egészséges, már hazatérhetett a kórházból édesanyjával – közölte Mats Brannstrom, a Göteborgi Egyetem szülész-nőgyógyász professzora.

A Brannstrom által vezetett kutatócsoport eddig kilenc nő testébe ültettet be rokon donoroktól kapott méhet 2012 óta. Az átültetés előtt a nők saját petesejtjét termékenyítették meg IFV-technikával (in vitro fertilization), azaz méhen kívüli mesterséges megtermékenyítéssel. Az úttörő kutatás során azt tesztelik, lehetséges-e a méh transzplantációja, és szülhet-e így a nő saját gyermeket.

Nem mindig sikerül

A kilenc, méhátültetésen átesett nő közül kettőből el kellett távolítani a beültetett szervet szövődmények miatt. Azoknak a nőknek a méhébe, akiknek a teste gond nélkül befogadta az új szervet, idén év elején kezdtek el embriókat beültetni a svéd orvoscsoport tagjai.

Mats Brannstrom pénteken azt is elmondta az AP hírügynökségnek nyilatkozva, hogy a hét nő közül kettő már több mint 25 hetes terhes. A többiekről nem szólt.