Eltitkolták egy gyógyszer mellékhatásait: ötezer csecsemő halt meg

Az 1950-es években Contergan néven forgalomba került thalidomid hatóanyagú nyugtatót kifejlesztő német cég szándékos dezinformációs kampányt folytatott, amikor a szakértők először észlelték a gyógyszer okozta súlyos mellékhatásokat - állapította meg az Észak-Rajna-Vesztfália állam megbízásából készült német jelentés, amelyet pénteken hoztak nyilvánosságra.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. május 14. Csontos Dóra

Az 1950-es években Contergan néven forgalomba került thalidomid hatóanyagú nyugtatót kifejlesztő német cég szándékos dezinformációs kampányt folytatott, amikor a szakértők először észlelték a gyógyszer okozta súlyos mellékhatásokat – állapította meg az Észak-Rajna-Vesztfália állam megbízásából készült német jelentés, amelyet pénteken hoztak nyilvánosságra.


A Grünenthal német cég által kifejlesztett thalidomidot az ötvenes évek végén, a hatvanas évek elején a nemzetközi piacra is bevezették a terhes nők reggeli rosszullétének kezelésére. Németországban Contergan néven hozták forgalomba, a világ más részein Distaval volt a neve.

Ötezer csecsemő

A gyógyszer szedése miatt csak Németországban mintegy ötezer csecsemő született fejlődési rendellenességgel, közülük mintegy 2400 még ma is él. Sok áldozat végtaghiánnyal, deformált végtagokkal vagy súlyos idegkárosodással született. A Münsteri Egyetem által készített jelentés szerint, amikor a szakértők elkezdték felismerni a kapcsolatot a thalidomid és az idegkárosodás között, a gyártó szándékosan hamis információkat adott ki, és elpalástolta azt, ami tudomására jutott a gyógyszer mellékhatásairól.

Sok embert megmenthettek volna

A jelentés azt is kiemelte, hogy a cég késleltetési taktikát alkalmazott, hogy a magas forgalmat elérő gyógyszert amilyen hosszan csak lehet a piacokon tartsa. „A gyártó sok embert megmenthetett volna a szenvedéseitől, ha visszavonta volna a Contergant a piacról az után, hogy számos jel mutatott egészségkárosító mellékhatásaira” – közölte Barbara Steffens, az állam egészségügyi minisztere.

Képtelenek voltak tisztázni

A jelentés szerint még az után is, hogy visszavonták a gyógyszert a piacról, a hatóságok képtelenek voltak tisztázni a thalidomid pontos hatását, meghatározni azt, hány embert érint az egészségkárosodás és betiltani a Contergant. Nikla Lenhard-Schramm, a jelentés szerzője hangsúlyozta, hogy azokban az időkben a gyógyszergyáró volt a felelős a gyógyszerek biztonságosságért, szemben a jelenleg érvényes állami engedélyezési rendszerrel. A hatóanyag fejlesztésekor, az 1950-es években az is rontott a helyzeten, hogy akkoriban nem léteztek még átfogó, állatokon modellezett kísérletek, amelyeket a klinikai tesztek előtt végeztek volna.

Megváltoztatta a gyógyszerkutatást

A Contergan-tragédia volt az, amely alapvetően megváltoztatta a gyógyszerkutatást és -ellenőrzést, a jelenség pontos magyarázatát csak az elmúlt években adták meg a szakemberek. Kimutatták, hogy a hatóanyag olyan fehérjével lép reakcióba, amely a sejtek lebontási mechanizmusában vesz részt. Ez a fehérje fontos szerepet játszik az embrionális fejlődésben, ez okozhatta a csecsemők károsodását.