Elvárás, hogy 40 alatt szüljünk?

Vajon tényleg létezik olyan társadalmi elvárás, vagy nyomás, hogy az ember negyven éves koráig szüljön, amennyi belefér? 

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
terhesség
2015. január 18. Gyarmati Orsolya

Vajon tényleg létezik olyan társadalmi elvárás, vagy nyomás, hogy az ember negyven éves koráig szüljön, amennyi belefér? 


A minap összefutottam egy iskolai évfolyamtársammal, és viszonylag hamar eljutottunk a témához: idén negyven évesek leszünk. A kerek születésnapokat, az ikszeket valahogy mindenki rossz néven veszi az élettől, legalább is egyáltalán nem esik jól hirtelen harmincasból negyvenes nővé válni. Aztán arra a következtetésre jutottunk, hogy ma már ez nem úgy van, a 70 az új negyven.

Szépek vagyunk, boldogok, és egyetlen ajtó sem csapódik be előttünk attól, hogy negyven évesek leszünk. Kivéve egyet – mondta a barátnőm. Most már, ha valaki megkérdezi, hogy akarunk-e még gyereket, teljes meggyőződéssel utasíthatom vissza: „hülye vagy? elmúltam negyven”.

Könnyen beszél, van két szép gyerekük, már teljesítették a tervet. De vajon tényleg létezik olyan társadalmi elvárás, vagy nyomás, hogy az ember negyven éves koráig szüljön, amennyi belefér? Őszintén szólva – folytatta a barátnőm, soha, senki nem kérdezte meg, hogy akarunk-e még gyereket, „megelégedtek” a kettővel, és nekünk is jó így. De azért mindig motoszkált bennem, hogy mi lenne, ha véletlenül újra terhes lennék. Végül is a szervezetem minden hónapban eszembe juttatja. A negyven viszont egy lelki vízválasztó, ezzel végleg befejeztük a családalapítást, lezártuk ezt az időszakot – mondta Eszter.