Emelnék a családi adókedvezményt

Jelentősen emelkedhet a két gyermeket nevelők családi kedvezménye, a jelenlegi húszezer forint helyett havonta akár negyven-ötvenezer forint körüli összeg is megmaradhat náluk – értesült az MNO. A lépés több mint 350 ezer szülőt érinthetne.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. május 24. Gyarmati Orsolya

Jelentősen emelkedhet a két gyermeket nevelők családi kedvezménye, a jelenlegi húszezer forint helyett havonta akár negyven-ötvenezer forint körüli összeg is megmaradhat náluk – értesült lapunk. A lépés több mint 350 ezer szülőt érinthetne.


Számottevően megemelhetik a két gyermeket nevelő szülők családi adókedvezményét – értesült szakmai körökből a Magyar Nemzet. Jelenleg egy gyermek után havonta tízezer forinttal csökkenthető a közteher, kettő után kétszer tíz-, azaz húszezer forinttal, míg három vagy több utód nevelésekor gyermekenként 33 ezer forintos mérséklés érvényesíthető. Úgy tudjuk, egyes kormánypárti elképzelések szerint a kétgyermekes kedvezményt úgy emelnék meg, hogy annak összege megközelítse a nagycsaládosoknak egy-egy gyermek után járó enyhítés nagyságát. Mindez azt jelenti, hogy a jövőben egy gyermek után havonta akár 20-25 ezer forintot is igénybe vehetnének a két utódról gondoskodó szülők. Azaz: a jelenlegi húszezer forint helyett havonta negyven-ötvenezer forint körüli összeg is megmaradhat ennél a körnél.

A korábbi adatok alapján megbecsülhető, hogy a szülők mekkora csoportjának helyzete fordulna jobbra, ha az elképzelést valóra váltanák. A tavalyi adóbevallások szerint 2012-ben nagyjából 387 ezer személy érvényesített családi kedvezményt két gyermek után. Az emelésről szóló elgondolás  illeszkedik a gyermeknevelés anyagi támogatásának szociológiai, adóügyi és más megfontolásaihoz, tapasztalataihoz.

Bizonyos felfogások szerint az első gyermek vállalásakor rendszerint még kevésbé játszanak szerepet az anyagiak. A második gyermek felnevelésének elhatározásakor azonban sokan részletes számolgatásba kezdenek arról, futja-e a fizetésükből két gyermek gondos iskoláztatására, a megfelelő életkörülmények biztosítására. Eszerint a nagyobb összegű állami segítség nyomán könnyebben hozhatják meg döntésüket azok, akik fontolgatják a család bővítését.

Mindezek mellett sokan egyetértenek abban is, hogy lényeges feladat a három- és többgyermekesek támogatása – a mostani, gyermekenként 33 ezer forintos havi összeg az anyagi kérdéseket akár zárójelbe is teheti. Különösen január elseje óta, hiszen az év elejétől a személyi jövedelemadó mellett a járulékot is csökkentheti a kedvezmény.