„Én mi rosszat tettem Amerikának?”

Míg Malala Juszufzaj sorsát mostanra a kitüntetések és a médiafigyelem szegélyezi, addig a dróntámadásban megsérült Nabila Rehman története senkit sem érdekel. Vajon hogy lehet ez?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
drón
2013. november 18. Gyarmati Orsolya

Míg Malala Juszufzaj sorsát mostanra a kitüntetések és a médiafigyelem szegélyezi, addig a dróntámadásban megsérült Nabila Rehman története senkit sem érdekel. Vajon hogy lehet ez?


2012. október 24-én egy pilóta nélküli repülőgép szelte át az eget Észak-Vazirisztánban, és megtámadta a nyolcéves Nabila Rehmant, testvéreivel és nagymamájával együtt – meséli Nabila történetét az Aljazeera.com. A család épp a falu melletti mezőn dolgozott, a nagymama az okraszedés – az okra vagy gombó egy trópusi-szubtrópusi növény – tudományára okította a gyerekeket.

A kicsik egyszer csak meghallották a CIA által működtett drónok zaját, ugyanazokét a gépekét, melyek egyébként naphosszat követték őket a pakisztáni falvakban, majd két hangos csattanás hallatszott. A vadászgép szabadon engedte halálos rakományát, és a Rehman gyerekek élete egy pillanat alatt rémálommá változott. Heten megsebesültek, a nagymamájuk pedig a szemük láttára vesztette életét. A tragikus eseményt követően azonban sem bocsánatkérés, sem magyarázat, sem jóvátétel – már amennyire az lehetséges volna – nem érkezett.

Nemrégiben Nabila tanár édesapjával és 12 éves bátyjával Washingtonba utazott, hogy elmondja történetét és válaszokat kapjon a történtekkel kapcsolatban. Sajnos azonban hiábavaló volt a hosszú és akadályokkal teli utazás az USA-ba, mivel Nabilára és családjára nem sok figyelmet fordítottak az „ígéret földjén”. A kongresszusi meghallgatásukon, ahol vallomást tettek, csupán 5 képviselő jelent meg a 430-ból.

Szimbolikus adalék

Bár a tolmácsot megríkatta a család története, az amerikai kormány úgy döntött, nem törődnek az őket ért csapással. Nabiláék nemhogy válaszokat nem kaptak, a legtöbben meg sem akarták hallgatni őket. Érdekes, mondhatni szimbolikus adalék az ügyhöz, hogy azontúl, hogy az amerikai kormány nem hajlandó meghallgatni azokat az embereket, akiket elvileg meg akar védeni, Barack Obama a Rehman család vallomása alatt éppen a Lockheed Martin fegyvergyártó cég vezérigazgatójával tárgyalt.

Nabila kontra Malala

Érdemes összevetni a Nabila Rehman esetét a pakisztáni tálibok által megsebesített Malala Juszufzajéval. Míg Malalát lelkesen ünnepelte hősiességéért a nyugati média és a politikusok, addig Nabila csak egy újabb arctalan áldozattá vált, akinek életét tönkretette az évtizedesre nyúló amerikai háború. A hozzáállásbeli különbség oka nyilvánvalónak tűnik. Malalát mivel a tálibok áldozata volt – egyébként teljesen ellentétes tartalmú megnyilatkozásai ellenére – a háború szószólói remekül fel tudták használni propagandájukhoz. A fiatal lány esete remekül tudja „igazolni” az USA és szövetségeseinek vérontását. Sokat elárul az ügyről, hogy azok, akik a lány nevével és képével ellátott szimbólumokkal „hitelesítik” az amerikai katonai beavatkozást az iszlám világban, még arra sem veszik a fáradságot, hogy meghallgassák véleményét a témáról.