Eperszezon, eperintolerancia?

Itt az eperszezon. Sajnos sokan érzékenyek a finom gyümölcsre, de nem csak erre. Ilyenkor, nyáron sokan szenvednek allergiás tünetektől: folyik az orruk, viszket a szemük, test-szerte kiütéseik vannak, fáj a fejük, émelyegnek. Vajon mit lehet tenni, és mire kell vigyázni? A szakértő elárulja.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. május 25. Gyarmati Orsolya

Itt az eperszezon. Sajnos sokan érzékenyek a finom gyümölcsre, de nem csak erre. Ilyenkor, nyáron sokan szenvednek allergiás tünetektől: folyik az orruk, viszket a szemük, test-szerte kiütéseik vannak, fáj a fejük, émelyegnek. Vajon mit lehet tenni, és mire kell vigyázni? A szakértő elárulja.


A háziorvos ilyenkor allergiára gyanakszik, allergiateszteket végeztet el, diétát javasol, hisztamin elleni gyógyszert ír fel – de ettől a probléma még megmarad… Ha csak a tüneteket csökkentik és nem a kiváltó okot szűntetik meg, a tünetek is visszatérhetnek. Ezek pedig, pl. a rendszeresen visszatérő migrén súlyos életminőség-romlást okoznak – magyarázta Szatmári Erika dietetikus.

Fő ételérzékenységek

A jól ismert glutén- és tejcukor-érzékenység mellett a hisztamin- és gyümölcscukor-érzékenység is nagyon sok mindenkit érint.

Allergia vagy ételintolerancia?

Az allergia által kiváltott tünetek rögtön megjelennek és függetlenek a bevitt étel-ital mennyiségétől, vagyis az eperallergiásoknál a tünetek egy szem eper elfogyasztása után azonnal jelentkeznek. Aki ételintoleranciában szenved, órákkal később fedezi fel a tüneteket, és a bevitt mennyiséggel lesz arányos a tünetek súlyossága.

Csak az eper a bűnös?

Az eper nagy mennyiségben tartalmaz hisztamint, akárcsak a paradicsom, a padlizsán, a kivi, spenót vagy az ananász, de pl. a pizza is egy valóságos hisztaminbomba.  Vannak olyan élelmiszerek, mint a csokoládé, amik pedig a hisztamin felszabadulását váltják ki a szervezetben. A tárolással szaporodik a hisztamin az élelmiszerekben, így a hosszan érlelt élelmiszerek, mint a savanyú káposzta, de a szalámik, a sajtok, a kolbászok, a borok is nagy mennyiségű hisztamint tartalmaznak. Olyan élelmiszereknél is gyanakodnunk kell, amelyeket veszélytelennek gondolnánk. A korábban Észak-Olaszországban dolgozó Balaicza Erika doktornő mesélte, hogy bármilyen szomorú, de lehet, hogy egy frissnek, egészségesnek hitt almát a piacra kerülése előtt egy Dél-Tiroli gyümölcskertészetben agyonkezeltek vegyszerrel, majd egy évig gázzal tartósított kamrában tartottak – így a hisztamin is felszaporodott benne.

Mitől alakul ki a hisztamin-intolerancia?

Gyógyszerek, pl. fájdalomcsillapítók mellékhatásaként alakulhat ki. Nem csak a DAO-enzim hiánya vagy csökkenése a jele a hisztamin-intoleranciának, hanem a lyukas bél szindróma is. Ez az ijesztő nevű jelenség akkor alakul ki, ha pl. vírus- vagy baktériumfertőzéstől megbetegszik a bél nyálkahártyája is, és nem tudja már természetes szűrő feladatát ellátni, hanem átengedi a hisztamin biogénaminokat.

És a gyümölcscukor?
A gyümölcscukor-érzékenység oka a felszívódását segítő szállító fehérje hiánya. Minden gyümölcsben van gyümölcscukor, nagyon sok zöldségben is, és mivel közkedvelt ízesítő a joghurtok, finomságok is tartalmaznak.

Van megoldás?

Természetesen a diéta lehet megoldás, de van más lehetőség is. Hisztamin intoleráns betegek orvosi vizsgálatok során véletlenül felfedezték a DAO-enzimet, amely a hisztamin lebontásáért felelős. Ezt, akárcsak a gyümölcscukor lebontásáért felelős xilóz-izomeráz-enzimet pótolni is lehet.