Erőszak a szülőszobán: mi változott három év alatt?

Geréb Ágnes. Ternovszky Anna. Freedom for Birth. Kulcsemberek és hívószavak ezek, amelyek ma már mindenkinek az emberhez méltó, természetes szülést juttatják eszébe. És az azzal szemben állókat. Vajon hogy áll most a helyzet a nők szülés közben érvényesülő vagy épp megsértett jogait illetően?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szülés
2015. december 15. Gyarmati Orsolya

Geréb Ágnes. Ternovszky Anna. Freedom for Birth. Kulcsemberek és hívószavak ezek, amelyek ma már mindenkinek az emberhez méltó, természetes szülést juttatják eszébe. És az azzal szemben állókat. Vajon hogy áll most a helyzet a nők szülés közben érvényesülő vagy épp megsértett jogait illetően?


Az első olyan konferenciát, amely a gyermekszülés kapcsán vizsgálta az emberi, pontosabban a női jogokat, három éve rendezték meg Hágában. Idén december 10-én ismét összegyűltek az orvosok, jogászok, szülésznők és szülők, hogy megnézzék, mi is változott 2012 óta.

Ternovszky Anna

A 2012-es eseményhez szorosan kapcsolódik a Freedom for Birth dokumentumfilm forgatása is, amely Geréb Ágnes történetét dolgozza fel, akinek meghurcolása hosszú évek óta tart, 2014-ig házi őrizetben volt, s múlt novemberben ítéltek (nem jogerősen) három év felfüggesztett börtönbüntetésre, valamint ugyanennyi időre eltiltották foglalkozása gyakorlásától.

A filmben megszólaló Ternovszky Anna szülését Geréb Ágnes kísérte, s Ternovszky úgy döntött: felveszi a kesztyűt és harcolni fog azért, hogy minden nő eldönthesse, hogyan és hol kíván szülni. Egészen az Emberi Jogok Európai Bíróságáig ment 2010-ben és megnyerte a pert, amelynek köszönhetően ma már (elvileg!) minden nő joga megválasztani szülése körülményeit.

De mi történt azóta? Vajon még mindig megsértik a nők szülés körüli jogait? A három év alatt számos civil szervezet jött létre annak érdekében, hogy ezeknek a jogoknak az érvényesülését segítse. Az egyik ilyen a Human Rights in Childbirth (HRC), amely világszerte ezen munkálkodik. Vezetője, Hermine Hayes-Klein amerikai ügyvéd szerint a nők egyre inkább kiállnak azért, hogy tiszteletteljes, nem erőszakos gondoskodást kapjanak a szülésük alatt, s egyre több olyan ügyvéd van, aki nyíltan hajlandó nekik segíteni ebben. A folyamatot olyan nagynevű nemzetközi szervezetek is üdvözölték és támogatják, mint a WHO, a FIGO vagy a CEDAW.

Az Egyesült Államokban az Improving Birth egyike azon szervezeteket, amelyek keményen dolgoznak azon, hogy rámutassanak a nők jogaira és a szülészeteken zajló erőszakos és sokszor szükségtelen beavatkozásokra. Egyre többször kerülnek címlapra, képernyőre olyan esetek, amelyekben nők perelnek be orvosokat, kórházakat az erőszakos, sokszor megkérdezésük nélkül történő, vagy félreinformálást követő beavatkozások miatt. Ilyen például Kimbery Turbin pere is, aki feljelentette szülészét, mivel az beleegyezése nélkül végzett rajta gátmetszést. Rinat Dray, egy másik nő azért lépett a nyilvánosság elé, mert akarata ellenére császármetszést végeztek rajta. Nap mint nap kerülnek ki fotók a világhálóra, amelyek a nők szülés közbeni és utáni traumáját ábrázolják. Ilyen például Lindsay Askins Exposing the Silence című projektje.

Geréb Ágnes: “Egy ország szabadságát a szülés szabadságával lehet lemérni.”

A Human Rights in Childbirth Dél-Afrikában is tartott találkozót idén: összehívott egy csomó emberi jogi ügyvédet, orvosokat, szülésznőket, aktivistákat, hogy vizionálják, hogyan kellene kinéznie az afrikai szülészeti ellátásnak.

Indiában a Human Rights Law Network eddig 150 pert indított 14 indiai államban a szülőszobán történő erőszakos orvosi beavatkozások miatt. Itt 2017-ben tartanak Human Rights in Childbirth-konferenciát.

Olaszországban is létrejött már HRC-csoport. Vezetői felvették a kapcsolatot az állami szintű döntéshozókkal, miközben kutatócsoportot alapítottak az egyik római egyetemen, hogy felmérjék, mennyire érvényesülnek a nők jogai a szülés során.

Az Egyesült Királyságban megalakult Birthrights azért harcol, hogy biztosítsa a nőknek a szülés során az őket megillető jogokat. „Hisszük, hogy minden nő jogosult a tiszteletteljes szülészeti ellátásra, amely megőrzi méltóságukat, autonómiájukat és egyenlőségüket.” – olvasható a szervezet honlapján.

Három éve tehát elindult valami, ami azóta is érezteti egyre erősödő hatását a világban. A nők szülés körüli jogaiért folyó harc globális méreteket öltött. Egyre többen kapcsolódnak be a mozgalomba. Egyre több embernek van tudomása arról, milyen jogok illetik meg a nőket a szülőszobán. És a változás folyamatos.