Érvek az élet mellett – nem csak keresztényeknek

Általános tévhit, hogy a pro-life mozgalom a valláson alapszik. Igaz, vannak keresztény tagjai, rengeteg nem keresztény követője is van, több okból kifolyólag. Íme, néhány érv, ami miatt az élet értékének tisztelete nem kizárólag a valláson múlik.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
tipp
2015. november 01. Paulik András

Általános tévhit, hogy a pro-life mozgalom a valláson alapszik. Igaz, vannak keresztény tagjai, rengeteg nem keresztény követője is van, több okból kifolyólag. Íme, néhány érv, ami miatt az élet értékének tisztelete nem kizárólag a valláson múlik.


1.Tudomány

A kérdés, hogy hol van az emberi mivoltunk határa, egy elvont filozófiai vita, de az, hogy hol kezdődik maga az élet, egyértelmű. Rengeteg tudós ért egyet abban, hogy az élet kezdete a fogantatás.

Ez egyértelművé válik, ha megnézzük az embrionális fejlődés állomásait. A magzat már az első 12 héten jelentős fejlődésen megy keresztül. A megtermékenyülést követően különválik egy egyetlen sejtből álló egység valamint a méhlepény elkezd kialakulni.
A 3. héten elkezdődik az agy, a gerinchúr és néhány egyéb szerv kialakulása is.
A 4. héten megjelennek az arcvonások, a baba szíve elkezd verni.
A 9. héten kifejlődnek a nemi szervek.
Az élet kezdete tehát egy vitathatatlan tény mivel a magzat fejlődése egy olyan objektív mérce, amelyhez bátran igazíthatjuk az elveinket.

2. Az életvédő törvények védik a nők egészségét

Az abortuszpártiak szerint az életvédők nem veszik figyelembe a nők egészségét. Szerintük, ha az abortuszt illegálissá tennék, egyes nők így is elvégeztetnék a műtétet, az egyetlen különbség, hogy az sokkal veszélyesebb, ellenőrizetlen körülmények között történne. Ennek ellenére egy, a British Medical Journal-ben közzétett tanulmány szerint Mexikóban, ahol az abortusztörvények sokkal szigorúbbak, kisebb a műtéti komplikációkból eredő halálozások száma. Egy másik tanulmány ugyanerre a következtetésre jutott a kevésbé megengedő amerikai államok esetében is.

3. Dominó-effektus

Ha egy meg nem született gyermeket megfosztunk az élethez való jogától, mi fog megakadályozni, hogy másokkal szemben is így járjunk el? Egy olyan világban élünk, ahol a ,,születés utáni abortusz”, az újszülöttek megölése egyre nagyobb népszerűségre tesz szert. Szívszorító látni, ahogyan egyes országokban törvényt kell hozni, hogy az abortuszt túlélt csecsemők orvosi ellátásban részesüljenek.

Az abortusz-pártolással veszélyes vizekre evezünk, mert lehetőséget teremtünk más igazságtalanságoknak is. Már most is nyilvánvaló a rasszizmus és a diszkrimináció, ami elválaszthatatlan ettől az eljárástól: a színes bőrű és fogyatékos gyermekeket aránytalanul gyakrabban vetetik el. Nemrég pedig fény derült a magzati testrészek “népszerűségére” is. Félelmetes belegondolni, hogy mi lesz a következő…

(via)