Esély, hogy egyenlők legyünk

Kedves, mosolygós emberek fogadtak, mikor a Bázis Gyermek és Ifjúsági Egyesület által működtetett  Komárom-Esztergom megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Házba léptem. Smudla Katával, az egyesület vezetőjével beszélgettem arról, milyen programokban vehet részt az, aki egy kicsit is nyitott a világra.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
bázis központ
2015. április 14. Csontos Dóra

Kedves, mosolygós emberek fogadtak, mikor a Bázis Gyermek és Ifjúsági Egyesület által működtetett  Komárom-Esztergom megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Házba léptem. Smudla Katával, az egyesület vezetőjével beszélgettem arról, milyen programokban vehet részt az, aki egy kicsit is nyitott a világra.


Egy nagy és tágas szobába lépve színes rajzok, egy csocsóasztal és egy hatalmas asztal fogad. A szekrényen társasok. Helyet foglalok és velem szemben a nagy ablakokon keresztül egy rendezett, játékokkal teli kertre nézek. Kata kedvessége azonnal megfog. Érzem rajta és az egész csapaton, hogy szívvel végzik a munkájukat. Terveznek, szerveznek, majd várnak. Várnak, hogy az emberek nyitottak legyenek egymásra. Legyenek aktívak és legyen kedvük részt venni különböző programokban, amit díjmentesen kínálnak nekik. Itt, a tatabányai házban a pocakban lévő babától elkezdve, a 100 évesig mindenki talál(na) kedvére valót. Katáék indítottak egy várandós klubot, (ez azért is szuper, mert a városban nincs több ilyen foglalkozás) és egy baba-mama klubbot is. A megyében működött a Biztos Kezdet Program, Koppánymonostoron, ahol hátrányos helyzetű édesanyák, családok segítséget kaphatnak. Ezeken a programokon megtanítják azt is az édesanyáknak, hogyan lehet játszani, foglalkozni a babával, mert ez sokaknak nem jön magától.

A tatabányai várandós klubba folyamatosan lehet jelentkezni akár személyesen, akár a közösségi oldalukon. Az sem baj, ha valaki a várandóssága elején vagy a végén jár. Mindenki azt osztja meg, ahol éppen tart és abban kap segítséget, amire éppen szüksége van. Fontos tudni, hogy annak sem kell lemondania a kismama csoportról, aki a nagyobb gyerkőcöt nem tudja rábízni valakire. Kicsiket és nagyokat is szívesen várnak.

Ki nevet a végén?

Nincs olyan, hogy valakire az esélyteremtési irodában ne gondolnának. Nyáron már sokadik alkalommal indul a napközis tábor, ahova reggel hozzák és este viszik a gyerkőcöket a szülők. Egy turnusban 20-25 gyermeket vállalnak, velük különböző programokban és kirándulásokon vesznek részt. Ráadásul a nyáron összeszokott csapatot a rövidebb tanévközi szünetekben is összehívják 1-1 napra. Jó időben kirándulást szerveznek a lurkóknak, rossz idő esetén pedig

Mit takar az esélyóra?

Fogyatékossággal élők, romák, idősek vonatkozásában tartanak érzékenyítő órákat országszerte középiskolások számára. Az érintettek mesélnek arról, hogy élik meg a saját életüket, mit tapasztalnak. Ezután a diákok megtapasztalhatják a fizikai akadályokat melyekkel a fogyatékkal élők szembesülhetnek. A gyerekek kérdéseket tehetnek fel így belelátva a érintettek életszemléletébe és lelkébe. Egy foglalkozás 90 perces.

kézműves foglalkozásokon vehetnek részt. Olvassátok a facebookon a híreket, s minél hamarabb jelentkezzetek az info [at] bazispont [dot] hu e-mail címen, mert olyan nagy a kereslet, hogy május elejével betelnek a helyek a nyári táborra.

Érdemes figyelni a Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház (CSEÖH) honlapját valamint

www.bazispont.hu oldalt, hogy le ne maradjatok a legfrisebb pályázatokról.

Kata szomorúan hozzáteszi, hogy annyi jó ötletük van, de sajnos a többség kudarcba fullad, mert több alkalommal ezek a programok érdeklődés hiányában elmaradnak. Hiába van egy „mag”, aki részt vesz kártyapartikon, társasokon, beszélgetéseken, a következő foglalkozásra már a többség nem érkezik meg, ha nincsenek egyesével emlékezetve. Elfelejtik, pedig az előző alkalommal nagyon jól érezték magukat.

Mint korábban említettem, senki nem maradhat ki a szuper programokból. Bárki számára elérhetőek azok az interaktív előadások, ahol beszélgethetnek szereretnyelvről és arról, hogy

boldog-e az eltöltött idejével. De ha a takarékosság és a környezetvédelem érdekel valakit, ebben a témában is találhat beszélgetési alkalmat. Kata azt is hozzáteszi, hogy 29 nyugdíjas-klub van Tatabányán, ahol az időseket a legkülönfélébb programokkal várják így ők sem maradnak le semmiről.

Esély. Esélyteremtés.

A Komárom – Esztergom Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Házat az Emberi

Erőforrások Minisztériuma támogatásával és irányításával működteti a megyében a Bázis Gyermek és Ifjúsági Egyesület. Az itt dolgozó lelkes kis csapat három munkatársból és két önkéntesből áll. Tatabányán a Kós Károly utcában próbálnak megvalósítani mindent, ami az esélyteremtéshez szükséges lehet. Van egy játszószoba, amit önkéntes apukák újítottak fel, hogy a gyerkőcöknek legyen hol pihennie és tudjanak hol játszani. A mosdót mozgáskorlátozottak is bátran használhatják, az is megfelelően át lett alakítva.

Katát végül arról kérdezem, mi tenné boldoggá a jövőben: nagyon örülnék, ha esélyteremtési órákat az óvodától a középiskoláig, sőt a felsőoktatásban részt vevőkig meg tudnánk szervezni. Lenne elég képzett szakember mind az érintettek, mind az ép emberek részéről, akik érdekes és értékes esélyórákat tarthatnának. Jó lenne, ha tudnánk együtt dolgozni. Szeretném, ha egymásra épülve az óvodáskortól az általános iskolákban a gyerekek életkoruknak megfelelően vehetnének részt érzékenyítő foglalkozásokon.

Tájékozódjatok a FB-on és vegyetek részt a különböző programokban. Megéri nyitottnak lenni!