Észak-ír püspökök: Az abortusz minden körülmények között elítélendő morálisan

Mérföldkőnek is nevezhetjük, hogy hétfőn a belfasti Legfelsőbb Bíróság úgy határozott, hogy az észak-írországi abortusszal kapcsolatos jogi szabályozás az emberi jogok megszegésével egyenlő. 

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
abortusz
2015. december 02. Gyarmati Orsolya

Mérföldkőnek is nevezhetjük, hogy hétfőn a belfasti Legfelsőbb Bíróság úgy határozott, hogy az észak-írországi abortusszal kapcsolatos jogi szabályozás az emberi jogok megszegésével egyenlő. 


1960 óta nagyjából 60 ezer nő utazott titokban Angliába Észak-Írországból, hogy megszakíttassa terhességét. Voltak köztük 50 éven felüli nők és 13 évnél fiatalabb lányok is. Aztán jött az abortusztabletta, ami akár online is elérhető lett. Bárkinek, bármikor. Orvosi felügyelet nélkül.

Észak-Írországra nem vonatkoznak az Egyesült Királyságban 1967 óta érvényben lévő abortusztörvényben meghatározottak. Angliában, Skóciában és Wales-ben a terhességmegszakítás a 24. hétig engedélyezett.

Az északír abortusztörvény az egyik legszigorúbb volt Európában és rendkívül súlyos büntetés járt annak megszegéséért. A terhességmegszakítást ugyanis a szabályozás kizárólag akkor tette lehetővé, ha egy nő élete veszélyben volt, vagy a várandósság komoly kockázatot jelentett mentális és / vagy fizikai állapotára nézve. Ez azonban ilyen ritka: felmérések szerint csupán 23 törvényes abortuszt végeztek az észak-íreknél 2013-14-ben.

Az Észak-Írországi Emberi Jogok Tanácsa (NIHRC) úgy döntött, itt az ideje az engedélyt azokra az esetekre is kiterjeszteni, amikor a magzat súlyosan beteg, illetve az anya vérfertőzés vagy erőszak áldozata, és a magzat ebből fogant. E két esetben nem is volt senkinek ellenvéleménye, ám a beteg magzatot (súlyos deformitásokkal) illetően már nem ilyen egyértelmű a helyzet.

A hétfői döntéshozást Les Allamby, a NIHRC vezetője így értékelte: „A döntés történelmi jelentőségű és nagyon sok olyan lány és asszony lesz hálás érte, akik e borzasztó helyzetek egyikébe kerültek.”

Az Amnesty International szerint a döntés rendkívül jelentős. „Szégyen, hogy a Legfelsőbb Bíróságnak kellett közbelépnie, mert a politikusok újra és újra cserbenhagyták Észak-Írország asszonyait”, mondta Grainne Teggart, az AI egyik munkatársa.  

Az Észak-Írországi Katolikus Püspöki Kar körlevele ellenzi a döntést: „Szándékosan elvenni egy ártatlan ember életét továbbra is minden körülmények között elítélendő morálisan.

Forrás: BBC (via)