Étel- és italmegvonás vajúdás közben: hasznos vagy értelmetlen?

Régóta tartja magát az az elmélet, miszerint a vajúdó nőknek sem inni, sem enni nem szabad. Egy nemrég megjelent analízis szerint azonban erre semmi szükség, sőt: ha egy nő enni-inni kíván két fájás között, azt éppen hogy támogatni kellene!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szülés
2014. július 21. Gyarmati Orsolya

Régóta tartja magát az az elmélet, miszerint a vajúdó nőknek sem inni, sem enni nem szabad. Egy nemrég megjelent analízis szerint azonban erre semmi szükség, sőt: ha egy nő enni-inni kíván két fájás között, azt éppen hogy támogatni kellene!


“A kórházaknak nem lenne szabad olyan “házirendeket” írniuk, amelyek megtiltják, hogy a vajúdó nő egyen és igyon a szülőszobában”, jelenti ki Gillian ML Gyte, az elemzés egyik készítője, aki a Liverpooli Egyetemen dolgozik. Ő és a többi társszerző úgy vélik, a kutatások már bebizonyították, hogy noha sok nő valóban nem kíván enni a vajúdás alatt, vannak, akik egy-egy elhúzódó várakozás alatt bizony nagyon nehezen bírják az étel és a folyadék bevitelének hiányát.

A nyugati, indusztrializált társadalmakban az orvosok azért alakították ki ezt a szokást, mert úgy vélik, az étkezés rizikósabbá teheti az olyan beavatkozásokat mint az altatás és a császármetszés, mivel, ha ilyenkor a gyomor tartalma esetleg bejut a tüdőbe, ami életveszélyes is lehet. Ez a gyakorlat az 1940-es években terjedt el. Ám ma, amikor a legtöbb császármetszést helyi érzéstelenítéssel végzik, a fulladás veszélye rendkívül nagy arányban csökkent.

A metaanalízis öt különböző felmérést foglalt magába, amelyekben összesen 3130 nő vett részt és egyaránt vizsgált természetes úton és császárral szülő anyákat. Az egyik csoport evett és ivott, a másik pedig nem a vajúdás alatt. A kutatók a kisbabák Apgar-értékeit és vércukorszintjét vizsgálták.

“Nincs bizonyíték arra, hogy a folyadék- és táplálék megvonása vajúdó nők esetében bármiféle előnnyel vagy kockázatcsökkentéssel járna”, mondja Gyte a CFAH-nak, ám az mindenképpen nagyon sokat számított az anyák elégedettsége tekintetében, hogy hagytak-e nekik választást, azaz, eldönthették-e, akarnak-e enni vagy inni.

Gargey Patil, az orlandói Florida Kórház gyermekorvosa elmondta: az aneszteziológussal való egyeztetés után ő lehetővé tenné, hogy a kismamák igyanak és egyenek a vajúdás során. “A legtöbben még mindig olyan dolgokat teszünk és tiltunk, ami valójában szükségtelen a szülés során, miközben figyelmen kívül hagyjuk, mi is lenne jó igazán a kismamáknak.