EU: jön az egységes szülési szabadság?

Az Európai Unió szociális és munkaügyi miniszterei csütörtökön Luxemburgban a szülési szabadság uniós szintű szabályozásának lehetséges irányairól tárgyaltak. Az Európai Bizottság és az Európai Parlament javaslatai szerint egységes hosszúságú szülési szabadságot és juttatást határoznának meg a kismamák számára.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. október 17. Paulik András

Az Európai Unió szociális és munkaügyi miniszterei csütörtökön Luxemburgban a szülési szabadság uniós szintű szabályozásának lehetséges irányairól tárgyaltak. Az Európai Bizottság és az Európai Parlament javaslatai szerint egységes hosszúságú szülési szabadságot és juttatást határoznának meg a kismamák számára.


Az ülésen a magyar kormányt Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyekért felelős államtitkára képviselte. Az államtitkár beszédében kiemelte: üdvözli, hogy az unió foglalkozik a család és a munka összeegyeztethetőségének problémájával, hiszen nemzetközi kutatások is mutatják, ez a körülmény alapvetően befolyásolja a gyermekvállalási kedvet. Hozzátette, a magyar kormány kiemelt célja az Európa számos országában, így Magyarországon is jellemző kedvezőtlen demográfiai folyamatok megfordítása. Novák Katalin szerint a gyermekvállalási kedv csökkenése nem speciálisan magyar, hanem összeurópai probléma. Ezért célként kell kitűzni, hogy a tervezett gyermekek valóban meg is szülessenek. A magyar családtámogatási rendszer összetett eszközrendszerével kiemelt segítséget nyújt a gyermeket nevelő családoknak. A hazai rendszer az uniós terveknél kedvezőbb a családok számára.

A magyar Kormány a gyermeket nevelő családok támogatását kiemelt feladatának tekinti. Ezért a családtámogatási eszközök komplex rendszerét alkalmazza, mely az édesanyák számára kedvezőbb a jelenlegi uniós tervezetnél – tudatta közleményében a szakminisztérium.

Álláspontunk szerint – folytatták – fontos európai szinten is minél többet beszélni arról, hogyan tudnánk a nők munkaerőpiaci helyzetét javítani és elősegíteni a munka és a családi élet összeegyeztetését, az előrelépésnek azonban nem a kiüresített uniós irányelvek alkalmazása a megfelelő eszköze. Meg kell ismeri egymás jó gyakorlatát, az előremutató példákat, és a szabályozást tagállami szinten kell kialakítani.

Az Európai Bizottság 2008-ban mutatott be egy tervezetet, mely egy 1992-ben kiadott irányelv módosítását célozza. Az irányelv elsősorban a várandós nők munkahelyi egészségének védelmét célozta, és bevezetett bizonyos minimum szabályokat a szülési szabadság vonatkozásában is. A 2008-as javaslat a szülési szabadságra koncentrált, 18 hétben tervezte meghatározni annak időtartamát, és az ellátás mértékére is tartalmazott javaslatot. A miniszterek többsége egyetértett azzal, hogy a tagállami eredményeket meg kell tartani, és körültekintően kell az uniós szintű szabályozáshoz közelíteni.

A tárgyalást az Olasz Elnökség kezdeményezte, az Európai Unió foglalkoztatással, szociálpolitikával, egészségüggyel foglalkozó tanácsi formációjának keretében, ahol a tagállamok szociális és munkaügyi miniszterei tárgyaltak a javaslatokról.