Exkluzív: egy fideszes képviselő Geréb kegyelme ellen szól!

A közelmúltban három kereszténydemokrata és három fideszes politikus Geréb Ágnes ügyével kapcsolatban kérte a köztársasági elnököt: adjon kegyelmet. Rónaszékiné Keresztes Monika fideszes parlamenti képviselő, hétgyermekes anyuka nem támogatja a kezdeményezést, azt is elárulta, miért. A Családháló exkluzív riportja.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. február 28. czefernek.lena

A közelmúltban három kereszténydemokrata politikus Geréb Ágnes ügyével kapcsolatban kegyelmi kérvénnyel fordult a köztársasági elnökhöz. Rónaszékiné Keresztes Monika fideszes parlamenti képviselő, hétgyermekes anyuka nem támogatja a kezdeményezést, azt is elárulta, miért. A Családháló exkluzív riportja.


A mai napon eljutott hozzánk Rónaszékiné Keresztes Mónika levele, amely ellenvéleményt fogalmaz meg a három kereszténydemokrata és fideszes képviselő beadványával kapcsolatban. A hétgyerekes anyuka – bár ő maga mindannyiszor kórházban szült – nem az otthonszülést ellenzi, csupán a szülésznő felelősségét hangsúlyozza a kérdéses esetekkel kapcsolatban. A parlament csúcstartó anyukáját kérdeztük.

– Mennyire osztotta meg a Fidesz frakcióját Tarnai Richárd, Michl Józseffel és Bús Balázzsal közös levele, majd néhány fideszes képviselő írása, melyben Schmitt Pált arra kérik, adjon kegyelmet Geréb Ágnesnek? Ön mostani levelében ellenvéleményt fogalmaz meg…

Nem végeztem kutatást arról, hogy kinek mi a véleménye az üggyel kapcsolatban, de az biztos, hogy törést nem okozott a dolog. Nyilvánvaló, hogy ez egy nagyon komoly vita, de egyik vagy másik vélemény sem kap prioritást benne. A frakciónak összességében az a célja, hogy lehetőség legyen biztonságos, szakmailag alátámasztott, háborítatlan szülésre.

 – Mi a véleménye arról, hogy az egyenlő bánásmód elvének érvényesítését kérték Geréb-ügyben, azaz hogy a szülésznőt ugyanannyira vonják felelősségre, mint a műhibát elkövető orvosokat?

Azok, akik ezzel érvelnek, nem neveznek meg konkrét esetet, a kórházakban történt problémákat átfogó módon nevezik meg. A Geréb-ügy viszont egy konkrét eset, ott nem lehet általánosítani. De ha valakinek valóban tudomása van kórházban történt műhibáról, természetesen ott is feljelentést kell tenni és ki kell vizsgálni az ügyet!

 – Említette, hogy az utóbbi időben nagyon sokan keresték meg azzal, hogy foglaljon állást a kérvénnyel kapcsolatban. Hétgyermekes édesanyaként az Ön valóban meg is tapasztalhatta a szülést, a kórházi körülményeket. Ha ma választana, most is a kórházi szülés mellett döntene?

Nekem az a személyes véleményem, hogy azt a helyet kell választani, ahol biztonságban vagyok, ahol szükség esetén ott a műtő is. Az unokám egy éve született, teljesen problémamentes volt a terhesség, nagyon tudatosan készültek a szülésre is, de az utolsó pillanatban kiderült, a köldökzsinór keresztben köti a babát, mint egy biztonsági öv. Azonnal a műtőben kötöttek ki, pedig nem császárnak indult a dolog. Ha száz – de még ha csak öt – kilométerre is van a kórház, csökkennek a túlélési esélyek.

Persze ott, ahol szigorú feltételekkel van szabályozva a dolog – Svédországban például még azt is lemérik, a kapubejárón befér-e a mentő – ott azért más a helyzet. De ezekben az országokban a forrás is több erre a célra. Én nem ítélem el azt, aki ezt a megoldást választja, sőt, bízom benne, hogy itthon is kialakulnak majd a megfelelő feltételek. Sajnos azonban nálunk egyelőre az alapellátás is komoly gondokkal küzd.

Egyébként én minden érában szültem, az első három gyermekemnél még nem lehetett bent az édesapa, de később ezen – éppen Harrach minisztersége alatt – változtattak. A MÁV Kórházban volt minden, dobogó, labda, bordásfal, de az a tapasztalatom, hogy az édesanyának a férjre és az orvosra van elsősorban szüksége, hogy biztonságban érezze magát.

Geréb Ágnesnek gondolnia kellett volna arra, hova viszi felelősen a szülő nőt, ha baj van. Ezt nem mint jogász, hanem mint édesanya és politikus mondom. Nem szabad összekeverni a Geréb Ágnes-jelenséget az otthonszülés kérdésével!

Geréb Ágnest a Fővárosi Ítélőtábla két év letöltendő fogházbüntetésre ítélte február elején. A korábbi 5 esztendő helyett 10 évre tiltották el a szülész-nőgyógyászi és szülésznői tevékenység gyakorlásától, ezen kívül 1,5 millió forintnyi bűnügyi költséget is ki kell fizetnie és egy év után sem szabadulhat feltételesen. A doktornő egyrendbeli, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, valamint egyrendbeli, maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt kapta a bűntetést. Ügyével kapcsolatban három kereszténydemokrata képviselő nyújtott be kérelmet nemrég Schmitt Pálhoz. Ők az egyenlő bánásmód elvére hivatkoznak.


Alább olvasható a képviselő asszony válaszlevele Geréb Ágnes kegyelmi kérvényével kapcsolatban.

Tisztelt Levélíró!

Hetek óta, többedik levél érkezik hozzám, mely a megszólítás alapján személyemnek szól, de úgy tűnik, általános megfogalmazásról van szó. Olyannyira, hogy ugyanezen levelet több képviselőtársam is megkapta, és a megszólítás ellenére a levélben, mint képviselő asszonyt, kérik együttműködésre. Erre, kérem odafigyelni! Válaszom tehát, minden, hozzám érkezett levél feladójához szól.

Geréb Ágnes ügyében a véleményem, válaszom a következő:

Az édesanyák hosszú évszázadokon át otthon szülték meg gyermekeiket, ebben Geréb Ágnes tevékenysége nem újdonság. Nagyon sok csecsemőhalál történt ennek következtében, hiszen nem állt rendelkezésre megfelelő szakmai segítség.

A kórházakban, orvosi, és technikai segítségek rendelkezésre állnak, melyek bababarát, és az
Édesapák jelenlétét is biztosító feltételeit az első Orbán kormány családügyi minisztere, Harrach Péter nagy hatékonysággal fejlesztette.

Ennek ellenére, természetes igényként, sok Édesanya, otthoni körülmények között szeretné világra hozni gyermekét. Ennek azonban minden országban, ahol működik, nagyon szigorú szabályok szerinti feltételei vannak.

Geréb Ágnes azonban ennek hiányában, önkényesen végezte tevékenységét, és az ellene hozott ítélet, életének nem a pozitív cselekedetei ellen szólnak, hanem konkrét csecsemőhalálokhoz, azok körülményeihez fűződnek, és tevékenységét annak ellenére is folytatta, hogy ahhoz való jogát már felfüggesztették.

Nem beszélve a számtalan kritikus esetről, melyek a kórházak ügyeletén végzödtek, bár Geréb Ágnes hónapokon keresztül arra építette fel az édesanyák önértékelését, hogy csak az teljes értékű nő, saját maga előtt is, aki nem kórházban szül. Így lelkileg törtek össze édesanyák, akkor is, ha gyermekük végül egészségesen megszületett. Ez nagyon veszélyes, és óriási felelősség!

Hét gyermek édesanyjaként, a leendő édesanyák érdekében is, erről csak felelősen nvilatkozhatok. Hét szülés számomra is adott sokféle tapasztalatot. Szerencsére mindannyian egészségesen, közülük négyen Édesapjuk jelenlétében, kórházban születtek, és minden nehézség, és fájdalom ellenére is, életem legcsodálatosabb élményei ezek voltak.

Megértem ugyanakkor, és jogosnak tartom az igényt az otthoni szülésre, komolyan is veszem, de ezt a jogot, és feltételeinek megteremtését nem szabad összekapcsolnì Geréb Ágnes személyével, magával a jelenséggel!

Tudom, hogy komoly lobbi indult el most mellette.

Nála, probléma nélkül szült anyukák lelki kötődése érthető, de nem objektív. Sem az ő
felhasználásuk, sem súlyos demográflai helyzetünkre való hivatkozás, e lobbi érdekében, nem
tisztességes!  Az orvosnő felelőssége vitathatatlan, és ezért sajnos, hangsúlyozom, minden előítélet nélkül, nem tudom támogatni kegyelmi kérvényét.

Az előző évek szocialista, liberális vezetése által, komoly működési veszélybe került egészségügyi alapellátás fokozatos talpra állásával, remélem fejleszteni tudjuk az otthonszülés már meghozott törvények alapján történő fejlesztését is, és ebben számíthatnak közreműködésemre.

Megértésüket remélve, üdvözlettel:

Rónaszékiné Keresztes Monika
(országgyűlési képviselő)

Budapest, 2012. 02.22.