Ez történik Brexit után az Angliában tanulókkal

A Brexit - Nagy Britannia kilépése az EU-ból - keresztülhúzhatja a számításait azoknak a diákoknak is, akik az Egyesült Királyságban képzelik el az egyetemi továbbtanulásukat. Nem is azok kerülnek nehéz helyzetbe, akik már most egyetemisták ott, hanem azok, akik arra készülnek, hogy két-három év múlva tanuljanak ott.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
anglia
2016. július 09. Gyarmati Orsolya

A Brexit – Nagy Britannia kilépése az EU-ból – keresztülhúzhatja a számításait azoknak a diákoknak is, akik az Egyesült Királyságban képzelik el az egyetemi továbbtanulásukat. Nem is azok kerülnek nehéz helyzetbe, akik már most egyetemisták ott, hanem azok, akik arra készülnek, hogy két-három év múlva tanuljanak ott.


Bizonyosat még senki sem tud, forgatókönyvek azonban vannak, ezeket vázoljuk fel Méhes Zsófia, az Engame Akadémia kommunikációs menedzserének a segítségével. Az Engame az egyik olyan szervezet, amely éveken át tartó programjaival abban segít a diákoknak, hogy elérhessék külföldi továbbtanulási céljaikat.

Jelenleg az Egyesült Királyságban 1600, a mesterképzésben részvevőkkel együtt nagyjából 2000 magyar diák tanul. Hogy miért ilyen népszerű az ország, amikor az EU összes államában, és a társult országokban is ugyanolyan feltételekkel tanulhatnak a magyarok, mint a helyiek? Többek között azért, mert világszinten is kiemelkedően jók az egyetemeik. De hát ez még kevés lenne a népszerűséghez.

Praktikus szempontok

Hatalmas előny, hogy Angliában valamennyi egyetem összes szakának minden tantárgya elérhető angolul, szemben például egy dán egyetemmel, ahol könnyen előfordulhat, hogy nyelvi akadályokba ütközik a tanulni vágyó fiatal.

Hasonlóan fontos szempont, hogy a nagyjából 9000 fontos tandíj teljes összegét fedezi a diákhitel, ami a britek mellett jelenleg minden EU-s állampolgár számára elérhető. Ennek a törlesztése is több mint kedvező egy magyar diák számára: amíg tanul, nem kell visszafizetni semmit, utána pedig annak az országnak a teljesítőképessége szabja meg a részleteket, amelyikben a diákhiteles dolgozik.  

Nem csoda hát, hogy az Egyesült Királyság igen népszerű célpont a hazai egyetemeknél többre vágyó, tehetséges fiataloknak.