Ezek a legfurább és legmenőbb szépészeti beavatkozások

Hallott már a nálunk is egyre trendibb lunchtime surgery-ről, vagy az amerikai kismamák teljes körű átalakításáról? A szakértő a legmeglepőbb plasztikai eljárások értelmetlenségére és lehetséges veszélyeire is felhívja a figyelmet. Íme.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
divat
2016. július 11. Gyarmati Orsolya

Hallott már a nálunk is egyre trendibb lunchtime surgery-ről, vagy az amerikai kismamák teljes körű átalakításáról? A szakértő a legmeglepőbb plasztikai eljárások értelmetlenségére és lehetséges veszélyeire is felhívja a figyelmet. Íme.


Végtaghosszabbítás – India

A nem éppen fájdalommentes végtaghosszabbítás nemcsak a páciens magasságát növeli 7-8 cm-rel, hanem az esélyeit is a házasodásra vagy egy jobb munkára – legalábbis a nagyon elhivatottak így gondolják. Az eljárást olyan  plasztikai és ortopéd módszerek alapján dolgozták ki, amelyeket az orvosok súlyos traumák esetén vagy növekedési rendellenességekkel küzdő gyerekeknél alkalmaznak. A végtagokat az úgynevezett Ilizarov-kerettel hosszabbítják meg, ez az eljárás azonban igen lassú és fájdalmas folyamat. Lényege: a keret által támogatott csontrészt sebészileg eltörik, majd a keretet fokozatosan meghosszabbítják, a törésnél pedig új csontszövet keletkezik.

„A tervezett műtétek után is előfordulhat, hogy a csontok valamilyen krónikus fertőzés vagy a sebgyógyulás hiánya miatt nem forrnak össze, ez pedig amputációhoz is vezethet. A kockázatok súlyát ugyan fel lehet mérni, de mégis, megéri a szépségért ez a szenvedés és az egészségügyi rizikó? Ráadásul Indiában igen szabályozatlan ez az iparág” – figyelmeztet Frame. „Ez az egyik legbonyolultabb kozmetikai sebészeti eljárás, ennek ellenére sok pályakezdő sebész is végez ilyet egy olyan orvost követve, aki maga is csak kísérletezik” – nyilatkozta nemrég Amar Sarin indiai ortopéd sebész a Guardiannak. A mesterséges úton nőni vágyóknak tehát érdemes kétszer is meggondolniuk, mire vállalkoznak, mielőtt a kés alá feküdnek.

Radikális arcplasztika – Dél-Korea

Tudta, hogy a világon itt a legnagyobb az egy főre jutó plasztikai műtétek száma? Nem csoda, Dél-Koreában a beavatkozásokat olcsó és hatékony végzik, és a külföldiek is rendszeresen veszik igénybe az átváltoztató szolgáltatásokat. Az egyik legelterjedtebb műtét egyébként az arcplasztika, idejön mindenki, aki V alakú állra, kisebb orra (az ázsiai népeknél az orrhíd laposabb, egy implantátummal azonban lehet ezen változtatni) és más szemformára vágyik.

Fenék-, has- és mellplasztika – Brazília

2014-ben az USA után Brazíliának volt a legtöbb bevétele a kozmetikai sebészeti és nem sebészeti eljárásokból, de a brazilok saját újításaik miatt is kiemelkednek a sorból – például az új típusú mellimplantátumaikkal, a híres brazil fenékemelésről nem is beszélve. Az utóbbihoz a szakemberek speciális fenékizom-gyakorlatokat is kifejlesztettek a még látványosabb eredmények érdekében, és persze azért, hogy egy nagy fogyást követő bőrmegereszkedésnek nyoma se legyen. “A fenékemelő sebészeti beavatkozásoknak is vannak azonban kockázatai, vegyük például az életveszélyes zsírembólia kialakulását. Talán nem is ér annyit, hogy valakinek olyan feszes és kerek feneke legyen, mint mondjuk Jennifer Lopeznek” – figyelmeztet Jim Frame.