Ezeket vedd meg szoptatáshoz… Vagy inkább mégse?

Simán el lehet verni több tízezer forintot is szoptatáshoz szükséges eszközökre, de ha ügyesek vagyunk, a százezret is túlléphetjük. De tényleg kell ennyi cucc a szoptatáshoz? Egyáltalán mi ez a sok minden? Mit érdemes megvenni és mit nem?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. augusztus 10. Gyarmati Orsolya

Simán el lehet verni több tízezer forintot is szoptatáshoz szükséges eszközökre, de ha ügyesek vagyunk, a százezret is túlléphetjük. De tényleg kell ennyi cucc a szoptatáshoz? Egyáltalán mi ez a sok minden? Mit érdemes megvenni és mit nem?


A rövid válasz erre az, hogy semmit. A szoptatáshoz nem kell más, csak anyamell meg csecsemő. Tényleg ez az igazság, ugyanakkor vannak dolgok, amik adott esetben kényelmesebbé tudják tenni a folyamatot. Mutatjuk, mik ezek – bár azt gondoljuk, majdnem mindet ráérünk akkor megvenni, ha majd szükségét érezzük. Ugyanis tényleg előfordulhat, hogy egyikre sem lesz szükség.

Leírom a saját tapasztalataimat, és megkértem pár Porontyos/porontyközeli anyát, írják ők is a tételek mögé, volt-e olyanjuk, és használták-e.

Szakirodalom

A szoptatásról szóló könyvek közül a kedvencünk A szoptatás kézikönyve című, de más könyvek is elérhetőek a piacon. De miért kell könyvből tanulni szoptatni, amikor a természeti népek sem tanulják könyvből, se a macska? Ez igaz. Szoptatni a legtöbb anya tud, de nem biztos, hogy ismeri hozzá a megfelelő technikákat, és megvan hozzá minden információja. Nem mindegy ugyanis, hogyan helyezzük mellre a gyereket, és nehézségek esetén mit lépünk. A szoptatást szokás a járáshoz is hasonlítani: a legtöbb ember tud járni, de ezt is meg kellett tanulnunk, és a tanulási folyamat során sokszor elestünk vagy segítségre volt szükségünk.

Természetesen nem muszáj könyvet venni pénzért, amikor a neten is rengeteg információt megtalálunk, ha szerencsések vagyunk és jó a védőnőnk vagy a gyerekorvosunk, akkor ő is tud segíteni, ha pedig feltétlenül könyvet akarunk lapozgatni, akkor kölcsönkérhetjük a barátnőinktől vagy akár a könyvtárból is.

Szoptatós ruházat

Első terhességem alatt a kórházi táska tartalmaként javasolták a szoptatós hálóinget – láttam is szépeket, de egyszerűen nem volt szívem 7-10 ezer forintot adni értük. Végül az első napokban – hetekben sima hálóingben, majd trikóban és pizsamanadrágban szoptattam. A nem otthon történő szoptatáshoz kényelmesebbnek találtam a pántos trikó fölé vett lenge felsőt (trikó lehúz, felső felhúz), mert jobban takarta a mellemet, mint a kifejezetten szoptatós póló. Vagyis számomra totál pénzkidobás lett volna szebbnél szebb szoptatóscuccokat beszerezni – de van, akinek meg pont az lesz kényelmes.

Ide tartozik még a szoptatós melltartó, ami szintén nem kötelező. Az első napokban eleve sokkal hasznosabb melltartó nélkül lenni, később használhatjuk a sima melltartónkat vagy némi ügyességgel átalakíthatunk régi melltartókat szoptatóssá. Ha kényelmesebbnek találjuk a szoptatós melltartót, természetesen vegyünk nyugodtan, de mielőtt veszünk tíz darabot, várjuk meg, mekkora lesz a mellünk a tejbelövellés után: lehet, hogy még nőni fog, a szoros melltartó pedig számos problémához vezet.