Ezrek nem kapnak diplomát a hiányzó nyelvvizsga miatt

A nyelvvizsgák hiánya miatt visszatartott diplomák aránya sok felsőoktatási intézményben 30 százalék felett van, de vannak olyan felsőoktatási intézmények is, ahol az oklevelek közel felét nem adták ki emiatt - írta a Magyar Nemzet. A nagyobb egyetemeket kevésbé érinti a probléma, mert ide eleve nehéz bekerülni nyelvvizsga nélkül.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egyetem
2013. július 16. bencze.aron

A nyelvvizsgák hiánya miatt visszatartott diplomák aránya sok felsőoktatási intézményben 30 százalék felett van, de vannak olyan felsőoktatási intézmények is, ahol az oklevelek közel felét nem adták ki emiatt – írta a Magyar Nemzet. A nagyobb egyetemeket kevésbé érinti a probléma, mert ide eleve nehéz bekerülni nyelvvizsga nélkül.


Alig-alig csökken azok sokezres tábora, akik még a tanulmányaik végére sem tudják megszerezni a szükséges nyelvvizsgát, pedig az elmúlt években többször is felvetődött az ötlet, hogy felvételi követelménnyé váljon a nyelvvizsga – írta a Magyar Nemzet.

A lap több egyetemet is megkeresett a kérdéssel, hogy milyen arányt képviselnek a “beragadt” diplomák. A Szent István Egyetemen például a záróvizsgázók 25-29 százaléka nem kaphatta meg emiatt a diplomát, míg a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen 35,5, az Óbudai Egyetemen 35, a Nyugat-magyarországi Egyetemen 32, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen 25 százalék ez az arány. Ennél jóval magasabb, 45 százalék a Nyíregyházi Főiskolán, és még ezt is meghaladja a Kaposvári Egyetem 50 százalékos mutatója. Itt tehát a diplomák felét nem tudják kiadni a hiányzó papír miatt.

A vezető egyetemeken jóval kisebb ez a probléma, például a Budapest Corvinus Egyetemen 11, a Műegyetemen pedig mindössze 3,4 százalékot tesz ki a nyelvvizsgával nem rendelkező végzősök aránya. Ez azért nem meglepő, mert itt magasabbak a felvételi ponthatárok, vagyis többnyire azok tudtak bekerülni, akik a többletpontok miatt már felvételi előtt megszerezték a nyelvvizsgát.

A mostani végzős évfolyam az utolsó, amely élhet a felsőoktatási törvényben szereplő nyelvvizsga-amnesztiával. Vagyis az állami nyelvvizsga helyett az is elég lehet a diplomához, ha leteszik az egyetem vagy főiskola saját, belső szervezésű nyelvvizsgáját. Erre azonban elég kevés helyen van lehetőség.