Ezrek támogatják a nyilvánosan szoptató anyát

Nemrég egy staffordshire-i édesanyát csúnya jelzőkkel illettek az interneten, amiért a vásárlásból hazafelé tartva leült egy lépcsőre és megszoptatta gyermekét.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szoptatás
2014. március 28. Gyarmati Orsolya

Nemrég egy staffordshire-i édesanyát csúnya jelzőkkel illettek az interneten, amiért a vásárlásból hazafelé tartva leült egy lépcsőre és megszoptatta gyermekét.


A 27 éves Emily Slough-ot titokban kapták lencsevégre március 7-én Rugeley városában, a fotó pedig rögtön meg is jelent az interneten. A kép aláírásában az ismeretlen fényképező negatív jelzőkkel illette Emily-t, amiért ilyen szemérmetlenül képes nyilvánosan megetetni gyermekét.

Ms Slough válaszként demonstrációt szervezett a nyilvános szoptatás támogatásáért és elfoadásáért, amelyet Rugeley központjában tartottak, de ezzel párhuzamosan az ország több pontján is hasonló megmozdulások folytak.

A Rugeley-i demonstrációra kb 1000 ember jött el, az anyák közül sokan pedig a The Shrew nevű kocsmával szemközti lépcsőn szoptatták kisbabáikat.

“Ez az egész történet nem arról szól, hogy ki tette ki azt a fotót a Facebookra”, mondja Emily, “hanem arról, hogy az anyák nyugodtan szoptathassanak bárhol, és ne érezzék azt, hogy valami szégyellnivalót tesznek.”

Cydney Davis, aki egy másik városban szervezett hasonló megmozdulást, maga is megtapasztalta, milyen, amikor a szoptatásért megszólják az embert. “Épp egy étteremben voltunk, ahol megszoptattam alig néhány hetes kisbabámat. Egy hölgy a másik asztalnál felszólított, hogy takarjam el magam, mert a látvány, hogy szoptatok, zavarja őt az étkezésben.” Davis erre megkérdezte a hölgyet, vajon ő szeretne-e egy takaró alatt enni. A nő erre nem szólt semmit, csak gyorsan befejezte az étkezést és elhagyta az éttermet.

Kendal Clark, a yorki demonstráció szervezője, elmondta: a yorkiak nagy lelkesedéssel támogatták a nyilvános szoptatás ügyét, de valójában annak, hogy egy anyuka nem kizárólag otthon eteti meg kisbabáját, hanem bárhol, teljesen természetesnek kellene lennie.

Az Emily Slough által elkezdett kampány rengeteg követőt és rajongót hozott a Facebookon és a Twitteren, valamint más online fórumokon is. Számos önkormányzat, valamint olyan szervezetek, mint a National Childbirth Trust és National Breastfeeding Helpline os támogatták Emily-t.


A világon mindenhonnan lehet olvasni ilyen és ehhez hasonló történeteket. Hogy a nyilvános szoptatás miért veri ki még ma is sokaknál a biztosítékot, az tökéletesen érthetetlen. Túl vagyunk már azon az időszakon, amikor a tápszer volt a divat, és az anyák hamarabb nyúltak a cigaretta után, mint hogy eszükbe jusson a mellükre tenni a gyereküket.  Eközben a mai kor éppen arról híres, pontosabban hirhedt, hogy a szexuális szabadosság divattrenddé vált, ahol egy meztelen, vagy alig felöltözött nő látványa egy plakáton, a médiában, a közösségi oldalakon alig kelt már felháborodást. Lehet, hogy más országokban “lazábbak” az anyukák, de bűnt, netán olyan dolgot, ami megbotránkozást válthat ki, egészen biztosan nem követnek el. Itt, nálunk pedig igenis nagyon szemérmesen és a lehető legészrevétlenebbül szoptatnak nyilvános helyen a nők – pedig akkor sem lehetne elítélni őket, ha nem bújkálnának mindenféle takarók alá. Talán tíz-húsz év múlva jobb lesz a helyzet. Mi reménykedünk. Mindannyian szoktunk enni, nem?