Ezt a támogatást kérheted, ha kisbabád születik

A terhesgondozás mellett a pénzügyi ellátások terén is történt változás - 2015. január 1-től a TGYÁS (azaz terhességi gyermekágyi segély) új elnevezése: csecsemőgondozási díj. Mit kell tudni a CSED-ről?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
csecsemőgondozási díj
2015. február 24. Csontos Dóra

A terhesgondozás mellett a pénzügyi ellátások terén is történt változás – 2015. január 1-től a TGYÁS (azaz terhességi gyermekágyi segély) új elnevezése: csecsemőgondozási díj. Mit kell tudni a CSED-ről?


A CSED (volt TGYÁS) körüli információk útvesztőjében nem könnyű eligazodni. Összefoglaljuk a leglényegesebb tudnivalókat, amelyek az előzetes kalkulációhoz és az igénylés megtervezéséhez jól jöhetnek.

A legfontosabb: mikor, meddig és kinek jár?

A csecsemőgondozási díj lényegében a szülési szabadság idejére jár, amely megkezdhető a szülész-nőgyógyász által megállapított, várható szülési időpont előtti 4 hét bármely napján, de legkésőbb a szülés napján. Időtartama 24 hét, az utolsó napja a szüléstől számított 168. nap. (Ezt a dátumot érdemes jól bevésni a naptárba, hisz idejében intézni kell a következő ellátást, a gyedet.)

Az kaphat CSED-et, aki a szülés előtti 2 évben legalább 365 napig biztosított volt (nem muszáj folyamatosan!), és még a biztosítás időtartama alatt szül, vagy a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül, vagy a 42 napon túl, de baleseti táppénz ideje alatt, vagy annak megszűnését követő 28 napon belül.

A 365 napba beszámítandó a rehabilitációs járadék vagy ellátás, a legalább 1 évnyi közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény idejéből maximum 180 nap, valamint a baleseti táppénz, a CSED és a GYED (de diplomás GYED nem).

Nemcsak az édesanya lehet jogosult a CSED-re, a vérszerinti apa is, feltéve, ha az anya egészségügyi okokból nincs már a gyermekkel egy háztartásban. (A lehetséges jogosultak körébe tartozik többek között az örökbefogadó szülő is.) Ami még rendkívül fontos, hogy a csecsemőgondozási díj ideje alatt nem lehet dolgozni, keresőtevékenységet folytatni. Ha nem teljes jövedelmet kap az igénylő, abban az esetben csak a kieső jövedelem rész után jár a CSED.

Mennyi az annyi? A CSED kiszámítása

A CSED-et a naptári napi jövedelem alapján kell számolni, annak 70%-a az ellátás bruttó összege. Kell utána fizetni személyi jövedelemadót, de egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékot nem.

A kiszámításnál a CSED első napján fennálló munkaviszonyból származó, NAV felé bevallott, egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelmet veszik alapul.

Többféle számítási mód és lehetőség van:
1. Ha a biztosítási idő folyamatos…
Ha a csecsemőgondozási díj kezdő napját megelőző 3. hónap utolsó napjától visszafele számítva rendelkezik 180 naptári napi jövedelemmel az igénylő, akkor a CSED-et ezen 180 napi jövedelem alapján kell megállapítani.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!