Fairphone: az első környezet- és emberbarát telefon

Sokat hallani mostanában arról, hogy csillogó-villogó, drága mobiltelefonjainkat emberhez méltatlan körülmények között készíttetik a harmadik világ nyomorúságban tengődő emberekkel - sokszor gyerekekkel, akik a munkakörülmények miatt komoly betegségekre tesznek szert. Ezzel a jelenséggel helyezkedett szembe a Fairphone, amely idén januárban indult kampányként, ám azóta annyira megerősödött, hogy saját telefont dob a piacra, amelynek lényege, hogy a készülékeket gyártókat ne zsákmányolják ki, és minél kisebb terhet rójanak a környezetre.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
bánya
2013. december 09. Gyarmati Orsolya

Sokat hallani mostanában arról, hogy csillogó-villogó, drága mobiltelefonjainkat emberhez méltatlan körülmények között készíttetik a harmadik világ nyomorúságban tengődő emberekkel – sokszor gyerekekkel, akik a munkakörülmények miatt komoly betegségekre tesznek szert. Ezzel a jelenséggel helyezkedett szembe a Fairphone, amely idén januárban indult kampányként, ám azóta annyira megerősödött, hogy saját telefont dob a piacra, amelynek lényege, hogy a készülékeket gyártókat ne zsákmányolják ki, és minél kisebb terhet rójanak a környezetre.


A fair trade jónéhány éve ismert fogalom, s várható volt, hogy előbb-utóbb a multimédiás cég is elindulnak egy fenntarthatóbb, környezettudatosabb és embert kímélőbb irányba. A Fairphone egy amsterdami cég, amely a napokban fogja piacra dobni termékeit, amelyeket már november közepe óta lehet előrendelni.


 

A Fairphone elismeri, hogy nem tud 100 százalékosan olyan telefont gyártani, ami tökéletesen védi a környezetet, de erre törekszik, és hozzáállásával figyelmeztetni akarja a többi mobilcéget is, hogy figyeljenek jobban oda emberi erőforrásaikra és a bolygó egészségére.


 

A vállalat olyan helyszíneken bányásztat, ahol nem dúlnak háborúk, és úgy dolgozatja a munkásait, hogy minden egyes ember munkájához méltó fizetést kap. A készülék fő anyaga újrahasznosított polikarbonát, s a Fairphone nem áll meg ott, hogy eladja nagyjából 100 ezer Ft-ot kóstáló telefonjait, hanem – ígérete szerint – a kidobásra ítélt készülékek számára gyűjtőhelyeket biztosít majd, és fel is dolgozza azokat, így ez a munka nem marad majd azokra, akik jelenleg áldatlan körülmények között, puszta kézzel, sokszor az utcán, a földön kuporogva szedik szét a rendkívül káros anyagokat tartalmazó elektronikus eszközöket.


 

A Fairphone-telefonok akkumulátorai cserélhetők. A készülékekbe két SIM-kártya is elhelyezhető. A csomagolásnál is figyeltek arra, hogy ne tömjék tele a dobozt mindenféle felesleges dologgal, éppen ezért pl. nem adnak automatikusan fülhallgatót a telefonokhoz, sem töltőt, hiszen a legtöbb embernek halomban állnak otthon az évek során eldobált telefonokról visszamaradt kiegészítők.

A cég hosszútávú célként a tökéletesen újrahasznosítható telefon kifejlesztése, amely egyáltalán nem tartalmaz sem műanyagot, sem toxikus anyagokat, kizárólag ember- és környezetbarát összetevőket. A végcél pedig: egy tökéletesen átlátható, hosszútávú kapcsolat az ellátólánccal a jó munkakörülmények biztosítása és a biztonságos újrahasznosító gyakorlat révén.

A cég jelenleg Kongóban bányásztat, de tárgyal Kínával és Indonéziával is. Szociális okostelefon-fejlesztőként minden egyes eladott telefon árából (ez kb. 325 angol font) 3 fontot félretesznek olyan projectek finanszírozására, amelyek segítik a bizonságos e-hulladék újrafelhasználását.