Felháborító: tizenhat baba halálának igazi okát titkoltak el kórházak

Több egészségügyi vezetőt vádoltak meg azzal nemrég Angliában, hogy eltitkolták azokat a körülményeket, amelyek miatt 16 kisbaba halt meg intézményeikben. Noha az angliai Morecambe Bay kórházaiban folyó ellátásról nem egyszer érkeztek figyelemeztetések, a gondoskodás minőségéért felelős bizottság (CQC) 2010-ben semmi kivetnivalót nem talált a kórházak működését illetően.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
adat
2013. június 25. Gyarmati Orsolya

Több egészségügyi vezetőt vádoltak meg azzal nemrég Angliában, hogy eltitkolták azokat a körülményeket, amelyek miatt 16 kisbaba halt meg intézményeikben. Noha az angliai Morecambe Bay kórházaiban folyó ellátásról nem egyszer érkeztek figyelemeztetések, a gondoskodás minőségéért felelős bizottság (CQC) 2010-ben semmi kivetnivalót nem talált a kórházak működését illetően.


Egy későbbi alkalommal azonban, amikor a CQC egyik alkalmazottja olyan jelentést készített, amely több szempontból elmarasztalta a kérdéses intézményeket, a vezetés rávette a szakembert, hogy semmisítse meg a dossziét. Az egyik intézményvezető így fogalmazott: “Viccel? Ezek az adatok soha nem kerülhetnek nyilvánosság elé!”

Noha a CQC végül mégis nyilvánosságra hozta a kérdéses dokumentumokat, ahhoz ragaszkodott, hogy az iratok ne tartalmazzanak neveket, s emiatt lehetetlenné vált az egyéni felelősségre vonás. David Prior, a CQC új elnöke azzal védekezett, hogy ha neveket is említettek volna a dokumentumban, úgy megsértették volna az adatvédelmi törvényt. Ezután elismerte: a Morecambe-botrány sokkoló, és rettenetesen sajnálja, ami történt a kisbabákkal.

Prior egy rádióműsorban elismerte, hogy nem vizsgálták meg elég alaposan a szülészeten folyó ellátást.

A nyilvánosságra került dokumentum szerint 2002 és 2011 között 16 kisbaba és két anya halt meg hanyagság miatt a Morecambe Bay-i Egyetemi Kórházakban. Az első aggasztó jel az volt, amikor 2008 szeptemberében az újszülött Aley Davy-Brady megfulladt a nyakára tekeredett köldökzsinórtól. Két hónappal később Joshua Titcombe egy olyan fertőzés következtében hunyt el élete 9. napján, amit könnyedén kezelni lehetett volna antibiotikumokkal.

A fenti két eset után azok a szülők, akiknek kisbabája vagy meghalt, vagy komolyan sérült különféle műhibák és hanyagság következtében, beperelték az intézményeket. Egy 2010 márciusában publikált vizsgálat szerint a szülészeti osztályon a szülésznők igen alacsony szakmai tudással rendelkeztek, a személyzet tagjai között pedig nagyon rossz, “diszfunkcionális” volt a kapcsolat. Sajnos ez a belső jelentés nem jutott el a CQC-hez, ami ugyanebben az évben jónak értékelte a szülészeteken folyó munkát.

2011 júniusában, Joshua halála után rendőrségi nyomozás indult az osztályon, ami felvetette a kérdést: hogyan nyilváníthatta a CQC “biztonságosnak” a szülészetet, ha ilyen tragédia megtörténhetett ott? Végül egy titokzatos, magát Mr J-nek nevező úr – a CQC alkalmazottja – egy olyan dokumentummal rukkolt elő, amelyből kiderül, milyen sok mulasztás történt a 2010-es CQC-jelentés megírása során. A hivatalnok azonban hamarosan utasítást kapott a CQC egyik vezetőségi tagjától: semmisítse meg az új jelentést, mivel az megkérdőjelezné a bizottság szavahihetőségét és hitelességét.

Joshua édesapja, Mr Titcombe szerint nagyon komoly kérdéseket vet fel, miért nincsenek nevek a jelentésben. “Ha ez megtörténhet Morecambe Bay-ben, vajon hogyan működik a CQC az egész nemzeti egészségügy szintjén? Anyák és kisbabáik évekig ki voltak téve a veszélynek. Az anya- és csecsemőhalálozás drasztikusan nőtt az elmúlt években ezekben a kórházakban. A CQC hibája életeket követelt és még mindig nincsenek meg a felelősők!”

“Joshua halála óta kampányolunk, és lassan rádöbbentünk, hogy akár több ezren lehetnek azok, akiket valamilyen hátrány, kár, vagy tragédia ért ezekben a kórházakban. Joshua egy volt a 16 kisbaba közül, akik értelmetlen halált haltak.”

Joshua annak idején elvérzett a Furness Általános Kórházban kilencnapos korában, miután hiba hibát követett az ellátását illetően. Johsua halála egy közönséges fertőzés követkeménye volt, amelyek az édesanyjától kapott el, és amelyet könnyedén meggyógyíthattak volna egy antibiotikumos kezeléssel. Mr Titcombe szerint az osztály gyermekorvosához hiába fordultak segítésgért: túl elfoglalt volt ahhoz, hogy foglalkozzon velük. Eközben Joshua olyan rossz állapotba került, hogy két másik kórházba is átszállították helikopterrel, de a fertőzés közben olyan súlyos lett, hogy a kisbaba elvérzett, írja a Daily Mail.

2011-ben kiderült, hogy az eset részleteit rögzítő iratok eltűntek. A halottkém megállapította, hogy Joshua ellátása többszörösen elégtelen volt, ami végül a kisfiú halálához vezetett.  

Mr Titcombe elmondta: Joshua nővérei, a nyolcéves Emily és a hároméves JEssica nagyon sokat beszélnek meghalt testvérükről “Az egész házban vannak fotók Joshuáról. Ő még mindig a családunk része és nincs nap, amikor ne sírnánk elvesztése miatt.”

Egy másik kisbaba, Alex azért halt meg, mert a köldökzsinór rátekeredett a nyakára. A halottkém szerint a tragédia a kórházi személyzet együttműködésének hiánya miatt történhetett.

A kórházak ellen jelenleg 30 család folytat pert.