Félrenyelt? Megégett? Kruppos? Vajon tudod, mit kell tenned?

Félrenyelt a gyerek. Leforrázta magát. Lázgörcse van. Mi ilyenkor az első reakciónk? Higgadtan meg tudjuk oldani a vészhelyzetet? Vagy bepánikolunk, elfelejtjük még a mentők számát is, és tehetetlenül állunk? Sajnos sokszor az utóbbi történik. Pedig van megoldás: A Léghajó Program.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. október 21. Gyarmati Orsolya

Félrenyelt a gyerek. Leforrázta magát. Lázgörcse van. Mi ilyenkor az első reakciónk? Higgadtan meg tudjuk oldani a vészhelyzetet? Vagy bepánikolunk, elfelejtjük még a mentők számát is, és tehetetlenül állunk? Sajnos sokszor az utóbbi történik. Pedig van megoldás: A Léghajó Program.


A Léghajó Program 2004-ben indult útjára Dr. Krivácsy Péter gyermekorvos kezdeményezésére, aki 12 évig dolgozott gyermekmentősként, hat éven át pedig az Országos Mentőszolgálat vezető gyermekgyógyászaként. Munkája során gyakran szembesült azzal, milyen sokszor nem tudják a szülők, mit kellett volna tenni, hogy kisgyermekük elkerüljön egy balesetet, vagy, ha már megtörtént: hogyan léphettek volna fel, hogy legalább enyhítsék a már megtörtént bajt.

Pedig néhány alapvető ismeret vészhelyzetben életmentő lehet. A Léghajó honlapja tele van olyan beküldött levelekkel, amelyekben óvónők, pedagógusok és szülők hálálkodnak: ha nincs a Léghajó Program és a kurzus, ha nem tanulják meg, mit kell tenni egy váratlan légzésleállás, egy kruppos roham, egy lázgörcs, egy félrenyelés esetén, bizony, nagy baj is történhetett volna. Vagy ne adj’ Isten: tragédia.

“Bár 2004 óta sokat változott a helyzet, a szülők tudatosabbak lettek, és általában az egész társadalomra jellemző egyfajta szemléletváltás ezzel a témával kapcsolatban, (ld. Csuja Imre-féle újraélesztős videó), sajnos még most sem az az általános, hogy baleset vagy vészhelyzet esetén a pedagógus, szülő, nagyszülő gondolkodás nélkül, azonnal tudja, mit kell tennie”, mondta el lapunknak Dr. Krivácsy Péter. „Ha 11 éve azt mondtuk a kurzuson: most újraélesztést gyakorlunk ezen a babán, furcsán néztek ránk. Ma már nagyon sok a kimondottan laikusokat célzó, motivációs videó, reklám, és mások lettek időközben a szülők is.”

S hogy mit is tesznek pontosan a Léghajó Program munkatársai? Mennek, ahová hívják őket, és egy nap alatt megtanítják a résztvevőknek, hogyan kell felismerni, hogy a gyerek súlyos beteg, mi a teendő pánikreakció esetén, miként kell lázat csillapítani, lázgörcsöt megszüntetni. Szó kerül a mérgezés, a hasmenés, a hányás, a kiszáradás eseteiről, a balesetekről, a bölcsőhalálról, a félrenyelésről, és természetesen az újraélesztést is begyakorolják a kurzuson jelenlévők.

A sok-sok év alatt sokezren végezték el a Léghajó Program kurzusait: pedagógusok, óvónők, szülők, vagy akár speciális igényű gyerekek gondozói is megkeresték Dr. Krivácsy Pétert és munkatársait, ezt a kis csapatot, akik kitartóan járják az országot, hogy minél kevesebb gyerekkel történjen baj. Akik elvégzik a tanfolyamot, ajándék könyvet is kapnak Gyermekkori vészhelyzetek – S.O.S. megoldások címmel, amelyet Dr. Krivácsy írt.

„A Léghajó Program kurzusai egyalkalmasak, kis létszámúak, és maximálisan a gyakorlatra fókuszálnak. Úgy gondolom, hogy azokat a dolgokat, amiket egy ilyen tanfolyamon megtanítunk, minden szülőnek és minden gyermekekkel foglalkozó embernek tudnia és alkalmaznia kellene. Sajnos azonban ez egyelőre nem így van”, tette hozzá Dr. Krivácsy Péter.

Aki úgy érzi, hiányos elsősegélyből a tudása, vagy nem biztos benne, hogy vészhelyzetben megfelelően tudna reagálni és segíteni gyermekének, az ne habozzon – egyetlen napot kell mindössze rászánnunk egy ilyen kurzusra az életünkből – hogy meg tudjunk menteni egy gyermeket.

A legközelebbi kurzus november 7-én lesz Budapesten a Honvéd utcában, amelyre //leghajo [at] leghajo [dot] hu“>itt lehet jelentkezni.