Félsz a haláltól? Ölelj meg egy plüssjátékot!

Eddig is sokan gondolták úgy, hogy egy puha játékmackó, vagy kiscica megölelgetésének gyógyító hatása van, ám most a tudomány is megerősítette, hogy képes oldani a szorongást, sőt, akár a halálfélelmet is. 

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2013. december 03. Gyarmati Orsolya

Eddig is sokan gondolták úgy, hogy egy puha játékmackó, vagy kiscica megölelgetésének gyógyító hatása van, ám most a tudomány is megerősítette, hogy képes oldani a szorongást, sőt, akár a halálfélelmet is. 


Számos ember küzd azzal az érzéssel, hogy – sokszor alacsony önértékelésük okán – értelmetlennek tartja az életét, önmagát pedig értéktelennek, ez a fajta attitűd pedig fokozza a saját létezéséhez és elmúlásához kapcsolódó szorongást.

Egy kutatásból most az derült ki, hogy az érintés, – még ha az egy kitömött játék megérintésse is – segít az alacsony önértékeléssel bíróknak, amikor saját halandóságuk körül forognak a gondolataik.
Az Amsterdami Egyetem munkatársai azt a hipotézist tesztelték, hogy az alacsony önértékelésű emberek számára még a legegyszerűbb érintés is oldhatja a halállal kapcsolatos szorongásokat.

“Mindannyian küzdünk a létezésünkkel kapcsolatos, szorongó gondolatokkal és időnként mindenkinek vannak nehéz időszakai, amikor épp élete értelmét igyekszik megtalálni”, mondja Sander Koole pszichológus, a kutatás vezetője.

A kutatás elején a résztvevők közül néhánynak úgy adták oda a kitöltendő kérdőívet, hogy közben egy pillanatra megérintették a tenyerükkel a vállukat. Érdekes módon ezek a résztvevők kisebb halállal kapcsolatos szorongást mutattak az eredményeik alapján, mint azok, akikhez nem értek hozzá.

A felmérés szerint az alacsony önértékelésűekről az is kiderült, hogy sokkal inkább igénylik a fizikai érintést, amikor a saját haláluk jut eszükbe, mint magabiztosabb társaik. Képesnek lenni megérinteni egy plüssmackót.

“Eredményeink azt mutatják, hogy még egy élettelen tárgy megérintése is csökkentheti a léttel kapcsolatos félelmeinek”, mondja Koole. “Az emberek közötti érintés olyan erős mechanizmus, hogy még a csupán ezt szimuláló tárgyak is segíthetnek kicsit megszilárdítani emberekben létezésük fontosságát.”

Koole és munkatársai úgy vélik, hogy az érintés hasznos kiegészítőként szolgálhat hagyományos, az alacsony önbecsülést építő terápiák során, vagy szorongás, depresszió esetén. A kutatók jelenleg annak a lehetőségeit vizsgálják, hogy egy szimulált emberi érintés mire képes – ezt egy ölelést “mímelő” kabát segítségével tesztelik.