Felújított terhesgondozót adtak át Budapesten

Nyolcmilliós beruházás keretében megújúlt az óbudai Szent Margit kórház terhesgondozója.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. szeptember 30. Gyarmati Orsolya

Nyolcmilliós beruházás keretében megújúlt az óbudai Szent Margit kórház terhesgondozója.


Bús Balázs (Fidesz-KDNP) Óbuda-Békásmegyer polgármestere az ünnepélyes átadáson elmondta, arra törekednek, hogy a lehető legjobb körülményeket teremtsék meg a kismamák számára. A kórházat 2007-ben megpróbálták tönkretenni, de mára az “intézmény újító alapfunkciója újra a humánumon alapuló orvos-beteg kapcsolatra épül” – fogalmazott. Kiemelte: a főváros és a kerület a körülmények javítása érdekében igyekszik minden támogatást megadni. Bús Balázs közölte: a kerületben az idei évben szeptember elsejéig 681 várandós édesanyát regisztrálta védőnői szolgálat. Az idei év első kilenc hónapjában 834 kerületi édesanya hozta világra gyermekét. A kismamák közül 348-an a Szent Margit Kórházat választották.
 

Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, hogy az itt dolgozók megteremtik azt a hátteret, légkört, amitől a szülészeti osztály méltán híressé vált. A szülészet kérdése nemzeti alapkérdésnek nevezhető – jelentettek ki Beneda Attila hozzátéve, hogy minden segítséget meg kell adni, hogy minél több gyermek születhessen. Hangsúlyozta: a népegészségügyben paradigmaváltást folytat a kormány. Nemcsak a betegséges kiszűrése és a gyógyítása a cél, hanem a megelőzés. A terhesgondozó ilyen szempontból méltán felel meg ezeknek a kihívásoknak – mondta Beneda Attila.
 

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter,  parlamenti képviselő arról beszélt: 2010-től kezdődően négy év alatt 18 százalékkal emelte a kormány az egészségügyi kiadások döntő többségét képező gyógyító, megelőző ellátásokra fordítható összeget. Ma már 932 milliárd forintot fordítanak erre a területre – tette hozzá. Mint mondta, az alapellátás finanszírozása is jelentős támogatást kapott, idén márciusban újabb tíz milliárd forintos forrást jutott ide. Az alapellátásra fordított összeg négy év alatt 26 százalékkal nőt – mutatott rá Varga Mihály.
 

A területet érintő eddig kormányzati intézkedéseket sorolva szólt arról, hogy a fiatal háziorvosok pályakezdését praxisváltó programmal is segítik, az elmúlt években mintegy 150 milliárd forintnyi kórházi adósságot tudtak konszolidálni. Az egészségügyi dolgozók kivándorlása kapcsán arról beszélt, hogy az elmúlt négy évben a kormányzat hetven milliárd forintot fordított közel százezer orvos és ápoló béremelésére. Még többre van szükség – jelentette ki Varga Mihály, aki szerint jól látni, hogy ez csak lassítani tudta a kiáramlás ütemét. Megjegyezte azt is, hogy a rezidensek számára ösztöndíj programot hirdettek. Ma már több mint 1800-an részesülnek ilyen támogatásban – fűzte hozzá.
 

Varga Mihály kijelentette: a kormány célja, hogy az egészségügyi intézményekben megkezdett fejlesztések folytatódjanak. Az elmúlt négy évben 300 milliárd forintot meghaladó fejlesztés történt uniós forrásokat felhasználva – fűzte hozzá. Szólt arról is, az idei év első nyolc hónapjában 10.700-an, keresték fel a terhesgondozó központokat. Többen mint az azt megelőző egész évben.
 

Tűzkő Nándor, a kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályának vezetője az MTI-nek elmondta: a felújítás nyolc millió forintba került, ebből 5 millió forintot biztosított a kerület. A pénzből infrastrukturális felújítások történtek, megújultak a személyzeti kiszolgáló- és vizsgálóhelyiségek, valamint a mosdók. Elmondta, nemcsak a kerületből, hanem az agglomerációból is járnak kismamák a terhesgondozóba. A fővárosban ez az egyetlen, ahol központi terhesgondozó működik, mindenhol máshol a szakrendelőkhöz van kapcsolva a terhesgondozás feladata.