Feminista és életvédő: nincs ellentmondás!

"A nők felszabadítása." "Mozgalom a női jogokért." "Háború a nők ellen." A feminizmushoz és az életvédő mozgalomhoz kapcsolódó jelmondatok és hívószavak sok embernek sugallják, hogy a két irányzat között konfliktus van. Így van ez?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
abortusz
2016. március 07. Paulik András

“A nők felszabadítása.” “Mozgalom a női jogokért.” “Háború a nők ellen.” A feminizmushoz és az életvédő mozgalomhoz kapcsolódó jelmondatok és hívószavak sok embernek sugallják, hogy a két irányzat között konfliktus van. Mindazonáltal az életvédők úgy látják, értékeik összeegyeztethetőek a feminizmus elveivel, bár rendkívül elterjedt az a nézet, hogy ha kiállsz a nők jogai mellett, egyúttal az abortusz mellett is ki kell állnod. Ez nemcsak hamis, de rendkívül kártékony nézet is egyben.


Hogy eloszlassák ezt a tévhitet, az Egyesült Államokban az idei Élet Menetének az ‘Életvédő és feminista kéz a kézben’ címet adták.

“Az abortusz egy meg nem született emberi lény ellen elkövetett erőszakos tett, ami ellentétes a jogegyenlőséggel és diszkriminatív így sérti a feminizmus alapelveit is” – fogalmazza meg egy aktivista. “ És így minden őszinte feminista bátran kiállhat az élet védelme mellett.

A legelső feministák is mind ellenezték az abortuszt. Az Élet Menetének résztvevői mind híres szüfrazsettek, mint például Susan B. Anthony és Elizabeth Cady Stanton örökségét viszik tovább és, mint nyilatkozták, jogosan követelik vissza a feminista jelzőt.

“A 60-as évek körül kezdték el beadni a nőknek a hazugságot, miszerint ahhoz, hogy sikeres legyél, ahhoz, hogy végzettséget szerezz, ahhoz, hogy a karrieredre koncentrálhass, szükség van abortuszra. Ez egy olyan eszme, mely a patriarchális társadalomban gyökerezik. A férfiak teste a tökéletes. Ahhoz, hogy az ideális, tökéletes dolgozó lehess, nem lehetsz nő, nem szülhetsz gyerekeket. Így kezdték el betegségnek, egy megoldandó problémának tekinteni a terhességet. Ijesztő az a nézet, hogy egy nőnek le kell vetnie a gyermekáldás terhét, ahhoz, hogy erős és sikeres lehessen.

Az életvédő és erőszakellenes feminizmus célja ennek a nézőpontnak a kiirtása.

“Nem vagyunk hajlandóak a nők felszabadításáról beszélni, amíg a csomagban a gyermekeink megölése is benne van“ – nyilatkozta Aimee Murphy, a Life Matters Journal, egy életvédő újság igazgatója.

Szerinte az erőszak elutasításában és az élet védelmében rejlik a jövő feminizmusának lényege.

“Amikor egy embercsoportot egy másik kedvéért elnyomnak, aligha beszélhetünk egyenlőségről. Egyszerűen nem áldozhatjuk fel gyermekeinket a siker és karrier oltárán.”

Mindazonáltal az abortusz gyakorlata nem fog megszűnni a puszta szavak hatására, tettekre van szükség. Az életvédő mozgalomnak több programja is irányul kifejezetten a nők megsegítésére nem kívánt terhesség esetén. A várandós egyetemistáknak például az egyetemek néha nem engedik, hogy a kollégiumban maradjanak, így az aktivisták pénzügyi és szervezési segítséget nyújtanak nekik. “ Az életet választani nehéz sors.”

Sok intézmény tanúsít rendkívűl diszkriminatív magatartást a várandós diáklányokkal szemben. Ilyenkor a kampuszon lévő aktivisták ott segítenek ahol tudnak: gyűjtést, babaváró partit szerveznek, segítnek a tanulmányi ügyekben, egyszerűen megmutatják, hogy az abortusszal szemben létezik alternatíva.

Ezek a programok, más kezdeményezésekkel karöltve segítenek a nőknek céljaik elérésében úgy, hogy közben a gyermekükről se kelljen lemondaniuk. Ez az igazi esélyegyenlőség.

“Őrület, hogy az abortuszt feminista elvnek nevezik” – mondja Kristen Hawkins a Students for Life of America vezetője. “Szerintem az abortusszal valójában azt üzenik a nőknek: “ezt nem fogod tudni végigcsinálni”! Mi pedig azt üzenjük nekik: át tudunk segíteni a nehézségeken.”

(via)