Ferenc pápa: A család előmozdítása mindenki javát szolgálja

Hangsúlyozzuk a köteléket, amely összeköti a közjót a házasságon alapuló család előmozdításával – kéri a Szentatya a 47. olasz katolikus Társadalmi Hétre küldött üzenetében. A szeptember 12-én kezdődött torinói rendezvény központi témája a család.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2013. szeptember 18. Gyarmati Orsolya

Hangsúlyozzuk a köteléket, amely összeköti a közjót a házasságon alapuló család előmozdításával – kéri a Szentatya a 47. olasz katolikus Társadalmi Hétre küldött üzenetében. A szeptember 12-én kezdődött torinói rendezvény központi témája a család.


A család a nagylelkűség kiemelt iskolája, amely a társadalmunkban előretört individualista mentalitás legyőzésére nevel – fogalmaz Ferenc pápa Angelo Bagnasco bíborosnak, az olasz püspöki konferencia elnökének címzett üzenetében.

„A család a remény és a jövő az olasz társadalom számára” – ez az idei Társadalmi Hét témája. A család több mint egy téma, az életet és a nemzedékek útját jelenti, akik átadják a hitet a szeretettel együtt, továbbá fáradság, türelem és egyben terv, remény és jövő is. Mindez a társadalom kovászává válik a mindennapokban a közjó javára. A társadalom jövője a fiatalokban és az öregekben gyökerezik, akik az élő emlékezet. Egy nemzetnek, amely nem gondozza az időseket, a gyermekeket és a fiatalokat, nincs jövője, mert rosszul kezeli az emlékezetet és az ígéretet.

A pápa rámutat, hogy az egyház olyan család koncepciót kínál fel, amely a Teremtés könyvében található: egység a férfi és a nő közötti különbözőségben, és mint ilyen megérdemli a gyakorlati támogatást. A családot érintő kulturális és politikai döntések következményei befolyásolják egy ország életének különböző területeit, a népesedési problémától a munkához kapcsolódó kérdésekig, illetve egészen a civilizációnk alapját jelentő antropológiai nézetig.

A család előmozdítása annyit jelent, hogy a méltányos és szolidáris fejlődésért tevékenykedünk – írja a pápa. A család a nagylelkűség, az osztozás, a felelősség kiemelt iskolája, amely a társadalomban előretört individualista mentalitás legyőzésére nevel. Ferenc pápa nem feledkezik meg a családokról, amelyek a munkahely hiányától, a belső konfliktusoktól, vagy a házasság tönkremenetelétől szenvednek. Mindegyiküknek lelki közelségét fejezi ki és emlékeztet arra a számos családra, amely örömmel éli meg a házasságot és a szülői tapasztalatot, továbbá amely nem fél szembe nézni a kereszt pillanataival. Ezek Krisztus keresztjével együtt megélve nem akadályozzák az előrehaladást a szeretet útján, hanem éppen, hogy erősebbé teszi.

A Szentatya utal Boldog Giuseppe Toniolo alakjára, aki azok közé a katolikusok közé tartozik, akik koruk nehézségei ellenére eredményesen dolgoztak a közjó keresésén és építésén. Példájuk mindig értékes buzdítást jelent a mai világi katolikusok számára, hogy hatékony utakat keressenek ugyanennek a célnak az érdekében.

Végül Ferenc pápa annak a reményének ad hangot, hogy ez a Társadalmi Hét eredményesen rávilágít a kapcsolatra, amely egybeköti a közjót a házasságon alapuló család előmozdításával az előítéleteken és az ideológiákon túl.