Férfiak Klubja: Hol a férfiasság mostanában?

„Állítsuk vissza a férfiak önbecsülését és sokszorozzuk meg a teremtő erőnket!” – mondja Bedő Imre, a Férfiak Klubja alapítója. Férfiak Klubja? Igen, jól olvastátok: egy ideje végre színre lépett néhány olyan, a szó nemes és valós értelmében vett férfi, akiknek tartásuk, kisugárzásuk van, akik harcolnak és óvnak, akik teremtenek és vezetnek. És akik mellett a nők nők lehetnek…

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. május 08. Gyarmati Orsolya

„Állítsuk vissza a férfiak önbecsülését és sokszorozzuk meg a teremtő erőnket!” – mondja Bedő Imre, a Férfiak Klubja alapítója. Férfiak Klubja? Igen, jól olvastátok: egy ideje végre színre lépett néhány olyan, a szó nemes és valós értelmében vett férfi, akiknek tartásuk, kisugárzásuk van, akik harcolnak és óvnak, akik teremtenek és vezetnek. És akik mellett a nők nők lehetnek…


A férfiak és nők helyzete, egymáshoz való viszonya, önmagukról és a világról alkotott képe jó ideje állandó beszédtéma, Facebook-posztok kimeríthetetlen forrása, végtelen számú könyv alapjául szolgáló topik. Macsók, papucsférjek, uralkodó alfahímek, gyenge anyámasszonykatonái – panaszkodnak a nők. Igen, valahogy a nők sokkal gyakrabban hallatják a hangjukat, olvassák a Férfiak a Marsról jöttek, a Nők a Vénuszról-típusú „önsegítő” kiadványokat, és újra és újra oda lyukadnak ki, hogy a Férfi ( a nagybetűs) immár eltűnt a Föld felszínéről, a nők férfiszerepeket kénytelenek vállalni, mert „ezek a mai pasik azt sem tudják, melyik végét kell fogni az ütvefúrónak.” Eközben a férfiakról jóval kevesebbet tudunk, pedig valószínűleg ők sem tökéletesen elégedettek a helyzetükkel, a szerepükkel.

Hát, ezért jött létre a Férfiak Klubja és az ÉnAkadémia, két elképesztően sikeres és rövid idő alatt hatalmas népszerűséget elért kezdeményezés. Mindkét alapító azt tűzte ki célul, hogy lehetőséget kínáljon férfiaknak és nőknek, hogy ismét Férfiak és Nők lehessenek.

„Állítsuk vissza, őrizzük meg és örökítsük a férfiasság eredeti értékeit!– Az I. Nagy Férfiteszt

Többek között ezért indította el a Férfiak Klubja tavaly az I. Nagy Férfitesztet, amely arra kereste a választ, hogy miként vélekednek a férfiak önmagukról és férfitársaikról, mi az, amit fontosak tartanak férfiként és létezik-e vajon egy olyan férfikép, ami időtől függetlenül érvényes és követhető.

A tesztből, amelyet majd’ 7500 férfi töltött ki, kiderült, hogy a férfiak számára a legfontosabb értékek a humorosság, az önállóság, a lovagiasság és a hűség. (Mármint, hogy ők maguk, a férfiak hűségesek legyenek!) A macsó, uralkodó vagy éppen a szolgáló férfi képe viszont egyáltalán nem volt népszerű körükben.

Fontos kérdés volt a tesztben, hogy honnan lehet ma férfiképet tanulni. A leggyakoribb válasz a média volt, ám a válaszadók negyede úgy vélte, hogy manapság „nem divat” férfiszerepet tanulni, illetve hogy az apák nem nyújtanak hiteles mintát fiaik számára. Elgondolkodtató tehát, hogy hová tűnt a férfiminta és az apakép.  

A férfiak világának mai helyzetét illetően a legtöbb férfi hangot adott aggodalmának és elégedetlenségének azzal kapcsolatban, hogy a férfias értékek „nincsenek rendben”, a férfiakat nem becsülik meg és egyre inkább eltolódik a hangsúly a női értékek felsőbbrendűségének hangsúlyozása felé. Ugyanakkor nem gondolják úgy – legalábbis a válaszadók többsége – hogy a férfi a teremtés koronája lenne, azt viszont nagy többség kinyilvánította, hogy szeretnének tenni valamit, hogy a valódi, hagyományos értelemben vett férfiértékek egyrészt megőrződjenek, másrészt tovább élhessenek, illetve ismét megjelenjenek a társadalomban.

És mit gondolnak a nők? – Az I. Nagy Férfiteszt Nőknek

A teszt kiértékelését követően idén a Férfiak Klubja megkérdezte a másik oldalt is: a nőket. Az I. Nagy Férfiteszt Nőknek arra volt kíváncsi, hol látják a nők a legnagyobb problémákat, hogyan értékelik saját helyzetüket. A 8000 válaszolóknak csupán néhány százaléka gondolta úgy, hogy minden rendben a férfias értékekkel, a többiek (korcsoporttól és családi állapottól függően) ugyan százalékosan eltérő válaszokat adtak, de az mindenképpen kiderült, hogy valamilyen szinten mindegyikük érzi: változásra, változtatásra van szükség ezen a téren.

A felelősség kérdését feszegetve a nők 89 százaléka gondolta úgy, hogy a férfinek igenis vállalnia kell a döntések és a felelősség legalább egy részét. Az apai mintát a nők 99 százaléka tartotta fontosnak, viszont sokan látták úgy, hogy a férfiasságot, illetve azt, hogy az mit jelent, egyre kevésbé lehet megtanulni. A válaszadók 45 százaléka egyenes úgy látta: a család, mint minta egyre inkább visszaszorul, a férfiminta „már nem is érdekes). 71 százalék úgy értékelte: nincs rendben a férfiérték példája (az elváltak és az idősebbek általában minden kérdésben pesszimistábbak voltak).

S hogy mitől lesz valaki férfi? Nos, a nők elsőként a megbízhatóságot és a szavahihetőséget jelölték meg, de népszerűek voltak az olyan értékek is, mint a magabiztosság, az őszinteség, a hűség, a lojalitás vagy a döntésképesség.

A tesztek eredménye bebizonyította: a nők nőként, a férfiak férfiként szeretnének élni. Hogy sikerül-e, az nagymértékben múlik a belső munkán, de azon is, hogy sikerül-e összefogni és egymást támogatva előre jutni egy olyan társadalomban, amelyben sokszor rendkívül felszínes és értéktelen irányzatok kapnak óriási nyilvánosságot és reklámot…