Fesztiválok kontra szülői felelősség

Van egy ismerősöm. 18 éves, lány. A szülei nem engedik egyedül vonatozni fényes nappal, inkább hozzák-viszik autóval, viszont a születésnapjára hetijegyet kapott a Balaton Soundra – ugyanezen szülőktől. Hogy menjen le a barátnőkkel egy jót bulizni. Mert a Sound pont olyan biztonságos hely, mint a gyerekmegőrző az Ikeában…

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
árak
2016. július 30. Gyarmati Orsolya

Van egy ismerősöm. 18 éves, lány. A szülei nem engedik egyedül vonatozni fényes nappal, inkább hozzák-viszik autóval, viszont a születésnapjára hetijegyet kapott a Balaton Soundra – ugyanezen szülőktől. Hogy menjen le a barátnőkkel egy jót bulizni. Mert a Sound pont olyan biztonságos hely, mint a gyerekmegőrző az Ikeában…


Egy ilyen hetijegy nem kevés pénzbe kerül. Úgy is mondhatjuk, hogy nagyon sokba, különösen, ha azt nézzük, hogy ez még csak a belépő, nincs benne a szállás és az étkezés, azt még külön ki kell fizetni. Jó, rendben, a szülők kifizetik azt is. A Sound területére tilos bármilyen enni-innivalót bevinni, viszont egy pizzaszelet 700 Ft, egy dobozos sör 750, egy ásványvíz majdnem 400, egy  félliteres üdőtő 450, egy feles ezer forint felett kezdődik. Ha osztunk-szorzunk, az étel, ital, szállás és jegy leosztva nagyjából napi 50 ezres költséget jelent.

És ez csak az anyagi része a dolognak. Jó, értem, egyszer mindent (vagy legalábbis majdnem mindent) ki kell próbálni. De egy olyan gyerek esetében, aki éppen hogy csak nagykorú lett és akit burokban neveltek, vajon mivel fog szembesülni egy ilyen rendezvényen, ami azért tudjuk, hogy nem a visszafogottságról, vagy a példamutató, erkölcsös magatartásról szól? Vajon jó stratégia bedobni a mélyvízbe egy alig nagykorúvá vált, az életről nem sokat tudó lányt? Vagy éppen ez a lényeg? Ha már nagykorú lettél, nézd meg, mivel jár mindez?

Vajon felkészítették arra ezt a lányt, hogy drogot csempészhetnek az italába? Hogy a lent bulizó fiúk és férfiak számára semmit nem jelent egy-egy gyors menet a fiatal lányokkal, viszont bármit megtesznek azért a három perc élvezetért? Hogy a drogok milyen hatással lehetnek a szervezetre? Hogy ha már szexre kerül a sor, fontos lenne védekezni? Hogy milyen örök életre szóló sebeket ejthetnek egy tapasztalatlan lányon egy ilyen helyen? Hogy hányan térnek magukhoz hajnalban kifosztva, megerőszakolva, félmeztelenül?

Persze lehet, hogy igen,  ezeket mind elmondták a gondos szülők. Legyen így. És csak reménykedni tudunk, hogy ez a lány, és sok más lány épségben tért haza, és itt nem csak a testi, de a lelki épségükre is gondolunk. Van, aki nem járt szerencsével: idén egy halottja volt a Soundnak, éppen egy 18 éves lány, akinek halála okát még most sem sikerült megállapítani, ami viszont biztos, az az, hogy a rendőrség nem indított eljárást az ügyben, annak ellenére, hogy a boncolás során találtak drogot a lány szervezetében.  

És ott van annak a két lánynak az esete is, akiket ájultan találtak a Soundon fellépő zenészek öltözőjében. Hogy mi történt velük, amíg eszméletlenek voltak, még most sem tudják. Nem azt mondjuk persze, hogy zárják be az összes fesztivált, Szigetet, Soundot, satöbbi, mert micsoda erkölcsromboló helyek már ezek (amúgy azok). Ez nem lenne életszerű. Viszont arra azért minden szülőnek érdemes lenne gondolnia, mekkora a felelőssége, amikor egy-egy ilyen helyre leengedi a gyerekét. És bár nincs is könnyebb egy nagykamasszal, fiatal felnőttel őszintén és hatékonyan elbeszélgetni az olyan témákról mint szex és drogok, azért próbálkozni lehet, sőt kell. Az életük múlhat rajta.