Fidesz: újabb segítség a devizahiteleseknek, folytatódó rezsicsökkentés

Újabb segítséget kapnak a devizahitelesek azzal, hogy folytonos lesz az árfolyamgátba való belépés lehetősége - mondta Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője budapesti sajtótájékoztatóján azzal kapcsolatban, hogy a parlament várhatóan már hétfőn elfogadja az erről szóló kormánypárti előterjesztést.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
adósság
2013. május 27. Gyarmati Orsolya

Újabb segítséget kapnak a devizahitelesek azzal, hogy folytonos lesz az árfolyamgátba való belépés lehetősége – mondta Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője budapesti sajtótájékoztatóján azzal kapcsolatban, hogy a parlament várhatóan már hétfőn elfogadja az erről szóló kormánypárti előterjesztést.


A szóvivő emlékeztetett, az árfolyamgát igénylésének határideje május 31. lett volna, ezt azonban eltörlik. Az árfolyamrögzítés lehetőségével eddig 150 ezer család élt – közölte Selmeczi Gabriella, javasolva egyúttal, hogy aki még nem vette igénybe az árfolyamgátat, tájékozódjon bankjánál, és éljen a lehetőséggel, mert ez csak előnyökkel jár.


A fideszes politikus szerint a baloldali kritizálók elfelejtik, hogyan is került sok család a devizahitel-csapdába. Bajnai Gordon volt miniszterelnök például úgy vélte, a családok tehetnek arról, hogy adósságcsapdába kerültek – tette hozzá. Selmeczi Gabriella arra hívta fel a figyelmet, hogy 2002 után a Gyurcsány-Bajnai-kormány eltörölt minden kormányzati lehetőséget, amely addig járt az otthonteremtőknek, devizahitelekbe hajszolva ezzel a lakosságot. Az árfolyamgát keretében egy svájci frankot 180, az eurót 250, a japán jent pedig 2,5 forinton lehet törleszteni.


A kormánypárt szóvivője hétfői tájékoztatón szólt arról is, hogy folytatódik a rezsicsökkentés: a parlament hétfőn szavaz annak az előterjesztésnek a módosító javaslatairól, amely a PB-gáz-palackok díjának – a fogyasztóvédelmi bizottság javaslata alapján a 2012. december 1-jei árakhoz képest végrehajtandó – tízszázalékos csökkentését tartalmazza. Selmeczi Gabriella megjegyezte azt is, hogy októbertől újabb rezsicsökkentésre lehet számítani. A rezsicsökkentésnek köszönhetően átlagosan várhatóan 95 ezer forintot takaríthat majd meg egy család éves szinten – fűzte hozzá.