Figyeljünk a gyermekeinkre!

Figyeljünk a gyermekeinkre! címmel adott ki ma nyilatkozatot az Emberi Erőforrás Minisztérium Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága.   

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
családi adókedvezmény
2015. november 20. Aipmilo

Figyeljünk a gyermekeinkre! címmel adott ki nyilatkozatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága.


1959. november 20-án az ENSZ Közgyűlése nyilatkozatot fogadott el a gyermekek jogairól, azóta november 20-a a gyermekek jogainak világnapja. Harminc évvel később, 1989. november 20-án az ENSZ Közgyűlése elfogadta a Gyermekjogi Egyezményt, melyet Magyarország 1991-ben ratifikált.

Ennek alkalmából adta ki nyilatkozatát a Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság.

A nyilatkozat hangsúlyozza, hogy minden gyermeknek joga van a boldog gyermekkorhoz. A családok, a támogató kisközösségek, a civilek, az egyházak és az állam közös ügye, hogy gyermekeink érzelmi és fizikai biztonságban nőjenek fel. A gyermekek jóléte és jólléte kiemelt kormányzati cél, mely elválaszthatatlan a családokat megerősítő kormányzati programoktól.

Magyarország Alaptörvénye kiemelt figyelemben részesíti a gyermekeket. Kimondja, hogy minden gyermeknek joga van a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz. Deklarálja, hogy a szülők kötelesek gondoskodni kiskorú gyermekükről, s hogy a szülőknek a gyermekeik felnevelésével kapcsolatos kiadásait az adórendszeren keresztül ellentételezni szükséges.

Összefoglalja a nyilatkozat mindazokat a lépéseket, melyeket a kormány tett a gyermeki jogok érvényesülése érdekében. Ilyenek a családbarát adórendszer kialakítása, a családi adókedvezmény, melynek köszönhetően az elmúlt négy évben mintegy 800 milliárd forint maradt a magyar családok zsebében. 2016-tól a családok adóterhei tovább csökkennek, hiszen 2019-ig minden évben növelni fogják a kétgyermekesek adókedvezményét.

A gyermekek jogainak széleskörű biztosítása érdekében került sor a családok védelméről szóló sarkalatos törvény megalkotására, a koragyermekkori intervenció eszközrendszerének megerősítésére és a gyermekjólét érdekében hozott intézkedésekre. Magyarország ma egyedülálló európai ország, ahol a kisgyermekek 90%-a naponta háromszor tud étkezni állami pénzből.  Növelték az iskolákban az ingyenes tankönyvellátásra jogosultak számát, több százezer gyermeket vontak be az Erzsébet-programba és jelentős mértékben megemelték a családtámogatási ellátásokra szánt költségvetési forrásokat. Az elmúlt 25 évben ez a kormány tette a legtöbbet a gyermekek rendszeres étkeztetésért és a családok terheinek csökkentéséért.