Fiú vagy lány? Mindegy!

Az ultrahangos vizsgálatok óta szinte triviális, hogy amint csak lehet, megmondják az orvosok a baba nemét. Kivéve, ha valaki külön kéri, hogy maradjon ez titok.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
család
2016. június 02. Vajda Boglárka

Az ultrahangos vizsgálatok óta szinte triviális, hogy amint csak lehet, megmondják az orvosok a baba nemét. Kivéve, ha valaki külön kéri, hogy maradjon ez titok.


Gyakran már a 12. héttől, de a 20. héttől pedig szinte biztosan tudni, hogy fiú vagy lány fog a világra jönni, csak kivételes esetben fekszik az ultrahangos vizsgálatokon olyan szemérmesen a baba, hogy még ezután is rejtve marad a nagy titok.

A megfelelő színű babafelszerelés beszerzése és a névválasztás persze csak praktikus szempontok, anya és apa leginkább annak örül, hogy fiú, mert…, vagy annak, hogy lány, hiszen… Sok családban élt elvárás régebben az egyik nemű, de általában fiú utód iránt, ma már ez inkább csak olyan nagycsaládoknál fordul elő, ahol több azonos nemű gyerek után várnak még babát.

Mindkettőnek örülünk

Az első gyereknél a párok többsége nyitottan áll mindkét nem fogadására, ezért nem érzik olyan sürgetőnek a nemre vonatkozó kérdést, a biztos tudással szemben meghosszabbítják azt az időt, amikor gondolatban teret engedhetnek mindkét lehetőségnek.
– Valóban egyformán örültünk volna fiúnak és lánynak, sem bennünk, sem a rokonokban nem éltek határozott és erős vágyak valamelyik nem felé – mondja Orsi, egy négyéves és egy hathónapos kislány anyukája. – Mindkét várandósság alatt váltakozva gondoltam fiúra és lányra egyaránt, egyik felé sem húzott jobban a szívem, és ez harmadszorra is így lenne, nem olyan hangsúlyos kérdés, hogy fiú-e vagy lány. Fontosabb számomra a meglepetés, hogy az teljes legyen.

– Jó eljátszani a gondolattal, hogy milyen lesz, ha fiunk vagy lányunk születik, élvezzük ezt az izgalmas várakozást most, a második babát várva is, és így volt ez az elsőnél is – meséli Halasi Melinda, a két és fél éves Berzsián anyukája. – Másik fő érvünk, hogy a mai modern vizsgálatok mellett is hallani tévedésekről, és az szerintem kellemetlenebb érzés, ha lányként gondolok rá, de fiú érkezik, vagy fordítva, mintha egyáltalán nem tudom előre a nemét. Férjem szerint pedig annyi mindent tudunk már előre a vizsgálatok révén, legalább ez legyen meglepetés.

Gratulálunk apuka, kisfia született

Lehet, hogy így, vagy lányos változatban fog elhangozni a várva várt bejelentés, Kata és Balázs ugyanis amellett, hogy nem akarják a szülés előtt megtudni első babájuk nemét, nem apás szülést terveznek. – Az utóbbiban egyetértettünk kezdettől fogva, a nemét illetően én ragaszkodtam a meglepetéshez – mondja Gonda Katalin.

– Az első ultrahangos vizsgálatnál megmondtuk az orvosnak, be is van írva a számítógépes nyilvántartásban az adatok közé, de azért minden alkalommal elismétlem, nehogy véletlenül elszólja magát valaki. Anya sem akarta tudni annak idején, tetszett ez az ötlet, és bár Balázs és a családja erősen kíváncsiskodtak, nem engedtem nekik. Így amikor erősen rugdos, kisfiúnak képzelem, amikor kevésbé aktív, lánynak. Anyukám sok aranyos ruhát szeretne varrni a babának, és kislányt valóban jobban lehet öltöztetni, de ezzel várnia kell, vagy egyszerűen csak kihagyja a rózsaszínt a választékból.

forrás: babaszoba.hu