Fizetett fotós gyermekszülésre?

Bár egy-egy fotó a vajúdásról és a gyermek születése utáni első pillanatokról felbecsülhetetlen értékű, mégis, a legtöbb ilyen fénykép - számos anya szerint - nem épp a legelőnyösebb módon ábrázolja az épp szülő nőt, éppen ezért sokan tartózkodnak is attól, hogy felvételek készüljenek róluk profi fotós által. Mi mindegyik képet meghatónak, minden szülésről történő fotót az egyszeri és megismételhetetlen csodára való emlékezés eszközének tekintünk, de döntsétek el ti a képek alapján, mit gondoltok!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szülés
2014. március 17. Gyarmati Orsolya

Bár egy-egy fotó a vajúdásról és a gyermek születése utáni első pillanatokról felbecsülhetetlen értékű, mégis, a legtöbb ilyen fénykép – számos anya szerint – nem épp a legelőnyösebb módon ábrázolja az épp szülő nőt, éppen ezért sokan tartózkodnak is attól, hogy felvételek készüljenek róluk profi fotós által. Mi mindegyik képet meghatónak, minden szülésről történő fotót az egyszeri és megismételhetetlen csodára való emlékezés eszközének tekintünk, de döntsétek el ti a képek alapján, mit gondoltok!


Külföldön egyre elterjedtebb az a szokás, hogy a szülésekhez épp úgy profi fotós kérnek fel mint az esküvőkhöz. Sok nő azonban egyelőre nem tud igazán azonosulni azzal a gondolattal, hogy egy vadidegen jelen legyen a legintimebb, legnehezebb és legszebb pillanatoknál. Ennek ellenére az új divat egyre nagyobb teret hódít, s Angliában már minden ötödik kismama rendel professzionális fényképészt a szülésére.

Becky Williams születés-fotós szerint egy fényképész jelenléte sokkal kevésbé zavaró, vagy tolakodó, mint azt elsőre gondolnánk. “Egyre többen jönnek rá, hogy a születés-fotózás nem arra való, hogy a legnehezebb pillanatokat megörökítsük, hanem annak a csodálatos, törékeny folyamatnak a dokumentálása, amely annyira különleges és egyedülálló egy nő, egy család életében: az első bőrkontakt, a baba első lélegzetvétele, az első találkozás – mindez ízlésesen, tapintattal kezelve.   

Sokan amiatt aggódnak, vajon meg lehet-e előzetesen tudni egy szülésfotósról, mennyire tudja kezelni a váratlan helyzeteket? Hogyan reagál, ha a vajúdó nő az arcába sikít? Vajon nem viszolyognak a vér látványától, az egész procedúrától?

Természetesen szó sincs arról, hogy a The Guardian cikke le akarná rángatni a szülés csodáját a sárba, hiszen tényleg nincs elképesztőbb és gyönyörűbb ezen a világon, mint hogy egy önálló kis ember az édesanyja hasában fejlődik 9 hónapon át, majd előbújik onnan. Sok anya azonban úgy érzi, annyira megviselte a vajúdást, hogy egyáltalán nem szeretne magáról fotókat készíttetni, utólag viszont sokan sajnálják, hogy életük legfontosabb pár órájáról nincs, vagy alig készült felvétel, ami segítene felidézni az emlékeket.

Mindenesetre bármilyen állásponton legyen is valaki, itt vannak az egyik nemzetközi szülésfotósok versenyének legjobb képei.