Földön vagy levegőben? – Utazás gyerekkel

Akár négy keréken, akár két szárnyon keltek útra, jól jöhetnek az apró trükkök, melyeknek hála remélhetőleg csak egyszer hangzik majd el útközben a jól ismert mondat: "Anya, ott vagyunk már?"

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. augusztus 10. Gyarmati Orsolya

Akár négy keréken, akár két szárnyon keltek útra, jól jöhetnek az apró trükkök, melyeknek hála remélhetőleg csak egyszer hangzik majd el útközben a jól ismert mondat: “Anya, ott vagyunk már?”


Megvan az úti cél, lefoglaltátok a szállást, a bőröndöket is bepakoltad – mégis, most jön csak a neheze. Lelki szemeid előtt a tengerparti koktélozás helyett a hátsó ülésen hisztiző, esetleg a repülőn fel-alá rohangáló kicsiket látod? Egy kis előre tervezéssel, pár csellel és sok-sok türelemmel elkerülhetitek, hogy az egész család nyúzottan kezdje meg a nyaralást.

Ha autóba szálltok

Hol üljetek? A kicsit érdemes a hátsó ülésre helyezni, egyrészt biztonságosabb is, mint ha elöl ülne, másrészt valamivel több mozgástere lesz, és akár mellé is ülhetsz, hogy ne unatkozzatok.

Mikor induljatok? Pici babáknál a legjobb, ha az indulást az alvásidő kezdetére tervezitek, így nagyobb az esély arra, hogy az út javát végigalussza majd. Amennyiben ez nem oldható meg, akkor vegyétek figyelembe az időjárási viszonyokat is – kánikulában jobban jártok a kora reggeli indulással, amikor kisebb a forgalom, és nem tűz olyan élesen a nap a kocsira.

Pihenő: A kicsiknek lételemük a mozgás, ezért ne csodálkozz, ha szemed fénye előbb-utóbb megunja az egy helyben ücsörgést. Másfél óránként tartsatok pihenőt – lehet, hogy valamivel tovább tart majd az út, cserébe viszont nem idegroncsként érkezik meg a család üdülni. A megállókban mindig szálljatok ki, és hagyd a gyereket futkározni, ugrálni, játszani, hogy átmozgathassa minden porcikáját.

Mosdó: A pihenőknél mindig vidd el magaddal a gyerkőcöt a mosdóba, akkor is, ha azt mondja, épp nem kell mennie. Ezzel elejét veheted annak, hogy a megálló után fél órával ismét félre kelljen húzódnotok. Nem árt utánanézni, hogy a tervezett útvonalon milyen mosdókra számíthattok, mert ha túl kevés vagy túl lelakott illemhelyekre lehet számítani, akkor nem árt bekészíteni egy bilit is a csomagtartóba.