Forró a hangulat a pápai család-gyűlés körül

A pápa dönt arról, hogy a családról szóló rendes püspöki szinódus eredményeit összefoglaló záródokumentumot azonnal nyilvánosságra bocsátja-e, vagy sem. Ez a fordulat azért izgalmas, mert Federico Lombardi szóvívő azzal a levéllel kapcsolatban nyilatkozott, amelyet az olasz sajtó értesülései szerint 13 bíboros még a szinódus kezdete előtt intézett Ferenc pápához.    

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. október 12. Szaurella

A pápa dönt arról, hogy a családról szóló rendes püspöki szinódus eredményeit összefoglaló záródokumentumot azonnal nyilvánosságra bocsátja-e, vagy sem. Ez a fordulat azért izgalmas, mert Federico Lombardi szóvívő azzal a levéllel kapcsolatban nyilatkozott, amelyet az olasz sajtó értesülései szerint 13 bíboros még a szinódus kezdete előtt intézett Ferenc pápához.  


A levél szorgalmazta, hogy a családról szóló püspöki tanácskozást ne az elvált és újraházasodott hívőkkel kapcsolatos doktrinális probléma uralja. Lombardi atya kijelentette, hogy nincsen tudomása ilyen levélről. Továbbá a levél aláírói azt kérték az egyházfőtől, hogy ne a szinódust előkészítő munkadokumentum (instrumentum laboris) képezze a záródokumentum alapját, hanem minden egyes kérdésben szavazás döntsön arról, mi kerüljön be a szinódust záró dokumentumba. A levél megkérdőjelezte azt is, hogy a záródokumentumot összeállító bizottság tagjait nem a szinódus szavazta meg.

 

Konfliktusos helyzetben?

 

Bonyolítva a helyzetet, Federico Lombardi szentszéki szóvivő arra is figyelmeztetett, hogy a levél állítólagos aláírói közül többen tagadták, hogy nevüket adták volna hozzá, közöttük Angelo Scola milánói érsek és André Vingt-Trois párizsi érsek is. Az MTI úgy értesült, hogy a levélírók között feltüntetett Erdő Péter bíboros is cáfolta, hogy csatlakozott volna az aláírókhoz. Az európai püspöki konferenciák tanácsa (CCEE) közleményben tisztázta, hogy a levélírók között feltüntetett Erdő Péter bíboros cáfolja, hogy csatlakozott volna az aláírókhoz. Mint ismeretes, s erről hírt is adtunk már, a püspöki gyűlés október 24-ig ülésezik a Vatikánban, és elsősorban a család és a családot érintő fenyegetettségeket vitatják meg a katolikus egyház elöljárói.