Fotó: Szoptatós anyák tiltakoztak az elutasítás ellen

Több mint ötven édesanya vett részt a Nyugati téri Mekinél szervezett tiltakozó flashmob-on ma délelőtt. A cél az volt, hogy felhívják az emberek figyelmét a szabad szoptatásra, ugyanis szerdán az étteremben távozásra kértek egy anyukát, miután megetette gyermekét. 

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. május 22. Csontos Dóra

Több mint ötven édesanya vett részt a Nyugati téri Mekinél szervezett tiltakozó flashmobon ma délelőtt. A cél az volt, hogy felhívják az emberek figyelmét a szabad szoptatásra, ugyanis szerdán az étteremben távozásra kértek egy anyukát, miután megetette gyermekét. 


 A flashmob apropója, hogy szerdán a csecsemőjét a McDonald’s-ban szoptató Tajola Stellának a gyorsétterem külsős biztonsági őre jelezte, hogy ez “nem elfogadott tevékenység”. Ezekkel a szavakkal zavarta ki a Nyugati téri McDonald’s biztonsági őre a kismamát, aki az etetés előtt külön engedélyt kért az egyik dolgozótól. Miután az alkalmazott biztosította a kismamát arról, hogy nyugodtan szopiztathat, Stella egy félreeső helyet keresett, hogy senkit ne zavarjon. “A kicsi evett otthon, pont azért, hogy ezt elkerüljem, de amíg beértünk a vonaton a 30fokban megszomjazott. Igény szerint szoptatok, illetve mivel volt cumizavaros nem merek neki lefejt tejet adni… Épphogy leültem s készültünk neki kb pólófelhúzásnál, pelenka alábújásnál tartottunk mikor megjelent a biztonsági őr a következőkkel: “Ez itt nem elfogadott tevékenység!” Jeleztem neki, hogy megkérdeztem direkt. Erre mondta,hogy na majd ő megkérdezi az étteremvezetőt. Visszatérve elismételte a fenti mondatát miszerint az étteremvezető is így gondolja. Én addigra összepakoltam magunkat s elhagytam az éttermet.”

A képen látható édesanya, Tajola Stella és kisfia, Áron miatt állt ki több édesanya a nyilvánosság elé, hogy megszoptassa babáját.

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Az anyák akciója teljesen zavartalanul zajlott, sem az étterem dolgozói, sem a vendégek nem bántották a résztvevő kismamákat.

Fotók: Születésház Egyesület

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

A gyorsétterem elfogadhatatlannak, sőt szemléletükkel ellentétesnek tartja az őr kijelentését és közleményükben közölték, vizsgálatot indítanak az ügyben.

“Éttermeinkben minden édesanyának lehetősége van a szoptatásra, nincs és nem is volt érvényben olyan szabályozás, ami ezt megtiltaná számukra. A McDonald’s családbarát étteremlánc, egyes éttermeinkben a pelenkázó helyiség és a játszóház mellett már cumisüveg melegítő is a kisgyermekes szülők rendelkezésére áll. Eddigi információink alapján a konkrét esetben egy éttermi dolgozó kollégánk megfelelően nyújtott segítséget az édesanyának. Később avatkozott be a külső cég alkalmazásában álló biztonsági őr.

smereteink szerint ugyan nem szólította fel távozásra a kisgyermekes édesanyát, de arra utaló megjegyzése, hogy a csecsemő szoptatása nem elfogadott tevékenység éttermeinkben, nem cégünk álláspontját tükrözi, kifejezetten ellentétes a McDonald’s családbarát szemléletével. Az esettel kapcsolatban belső vizsgálatot indítottunk és felvettük a kapcsolatot a kisgyermekes édesanyával.”