“Fotóimmal dokumentálni akartam, mi is az abortusz valójában”

Hátborzongató és szívszorító - talán így lehetne jellemezni azokat a nagyfelbontású fotókat, amelyeken néhány centiméternél alig nagyobb, abortált magzatok láthatóak, s a 90-es évek közepe óta Amerika-szerte rendszeresen megjelennek abortuszellenes tüntetéseken, posztereken, táblákon. De vajon ki fotózta a képeket? És milyen magzatokról?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
abortusz
2013. október 14. Gyarmati Orsolya

Hátborzongató és szívszorító – talán így lehetne jellemezni azokat a nagyfelbontású fotókat, amelyeken néhány centiméternél alig nagyobb, abortált magzatok láthatóak, s a 90-es évek közepe óta Amerika-szerte rendszeresen megjelennek abortuszellenes tüntetéseken, posztereken, táblákon. De vajon ki fotózta a képeket? És milyen magzatokról?


A New York Times újságírója véletlenül talált rá a forrásra, amikor egy abortuszellenes tüntető meggyilkolásáról tudósított. James Pouillont egy demonstráció alkalmával lőtték le. Az áldozat épp egy olyan táblát tartott a kezében, amelyen egy abortált magzat teste volt látható. A temetésen az újságíró, Damien Cave találkozott Monica Migliorino Miller teológus professzorral, aki egyúttal egy pro-life társaság vezetője is. Mrs. Miller egy sorozat olyan fényképet mutatott Cave-nek, amelyeket ő maga készített.

A képek egy csoportján egy kartondoboz látható, amely hat-hét felcímkézett nylonzacskót tartalmaz. A dobozon a következő dátum áll: 1988. február 27.

Mrs. Miller elmondása szerint a doboz csupán egy azon számos, abortált magzattal teli doboz közül, amelyet ő és a férje 21 évvel ezelőtt talált Chicago külvárosi raktárában. Mint kiderült, ez volt az egyik olyan hely, ahová Amerika számos államának abortusz-klinikáiról szállították és tárolták az abortált magzatokat.

A Miller-házaspár saját otthonába vitte a dobozokat, s a magzatokat végül Chicago érseke temette el. Tavaly azonban Mrs. Miller 23 magzatot talált két michigani abortuszklinika szeméttároló konténerében, ami állami nyomozáshoz vezetett arról, mit kezdenek az abortuszt végző szervek a halott magzatokkal. A nyomozás számos más, hasonló módon kidobott magzatokhoz vezetett, s ez volt az a pont, amikor Mrs. Miller fotózni kezdett. “Nagyon fontosnak éreztem, hogy dokumentáljam, mi is az abortusz valójában!”

Halott magzatokat fényképezni elképesztő lelki kihívás, Mrs. Miller azonban kitartó volt, s egy idő után igyekezett olyan felvételeket készíteni, amelyek ezeknek a soha meg nem születhetett gyermekeknek a szépségére és emberi mivoltára hívják fel a figyelmet pontosan azért, hogy együttérzést váltson ki minél több emberből.

Flip Benham, az Operation Save America nevű szervezet vezetője szerint a fotók nagyon jól jelenítik meg, hogy mi is az igazság az abortuszokkal kapcsolatban. Mr Benham elmondta: az Operation Save America egyik brossúrájában van némi információ a Malachi néven elhíresült abortált magzatról, akit három másik magzattal együtt találtak lefagyasztva egy üvegben 1993-ban Dallasban. A Malachi nevet egy Rhona Mackey nevű aktivista adta a magzatnak, mivel az Ótestamentumban a Malakiás név küldöttet, hírnököt jelent. Mackey és Benham elvitték az üveget Dr. McCarthynak, aki könnyek között szedegette ki az üvegből a szétroncsolt testrészeket, és rakta azokat a helyükre azért, hogy Benhamék lefotózhassák őket.

A blogot ide kattintva lehet elérni. Figyelem, a blog fotókat tartalmaz a magzatokról!