Fotókiállítás Jószolgálat-díjazottakról

Utolsó állomására, Pécsre érkezett a Jószolgálat-díj 2017-es díjazottjait bemutató országjáró szabadtéri kiállítás. A díj 2016/2017-es évadának három díjazottja is Pécsett, illetve környékén segíti a rászorulókat: a Dr. Szántó László Szeretetotthon az idősekért, a Fogd A Kezem Alapítvány a fogyatékkal élőkért, Raffael István pedig a kisebbségekért végzett szociális munkájáért kapott elismerést.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
kiállítás
2018. április 19. Közlemény

A Pécsi Városházán rendezett sajtótájékoztatón Tóth Simon Ferenc, a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány kuratóriumi tagja köszöntötte a megjelent vendégeket. Beszédében ismertette a Jószolgálat-díj 2016-os megalapításának gondolatát és a díj által képviselt üzeneteket. Elmondta, hogy Pécs különleges helyszín a díj szempontjából, hiszen a 2016/17-es évadból két helyi intézmény és egy magánszemély is elismerésben részesült három kategóriában: a fogyatékkal élőkért végzett szociális munka, az idősekért végzett szociális munka és a kisebbségekért végzett tevékeny odafordulás és a példaértékű cselekedetekért.

A Jószolgálat-díj kültéri kiállítása szeptemberben indult Budapestről, azóta járt Székesfehérváron, Kaposváron, Nyíregyházán és Debrecenben is, nagyon sok örömteli visszajelzés érkezett és a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány hálás mindazoknak, akik segédkeztek a megvalósításában. A pécsi kiállítás május 11-ig ingyenesen megtekinthető a Színház téren. A Jószolgálat-díj új évadának közönségszavazása május hónapban lesz, ahol az önkéntes kategóriák díjazottjairól a szakmai zsűri által felterjesztett jelöltek közül újra a társadalom dönthet.

Dr. Páva Zsolt, Pécs város polgármestere a sajtótájékoztatón elmondta: az esélyegyenlőségért folytatott küzdelemben mindig az a kulcs, hogy a szereplők között legyen párbeszéd és megértés. Pécs számos komoly sikert ért el a rászorulók segítését, támogatását illetően. A megyeszékhelyet gyakran hívják a kultúra városának is, márpedig a kultúra nem csupán művészeti, irodalmi, zenei programokat jelent, hanem az érzelmi, mentális, lelki kultúrát is, mely megmutatja, hogy egy adott közösség tagjai hogyan viszonyulnak egymáshoz, és hogy tudnak-e empátiával viseltetni és cselekedni a gyengébbek, elesettek iránt.

A Színház téri kiállításmegnyitón Goldmann Tamás, a Dr. Szántó László Szeretetotthon igazgatója elmondta, hogy az ápolás az otthon feladata, míg a családi szeretetet csak a gyerekek, unokák tudják megadni, ezért közös munkára van szükség az otthon dolgozói és az ápolt lakók családtagjai részéről. A Szeretetotthon egyik legfontosabb jellemzője, hogy nem csak az időseket, hanem az egész családot „fogadják be”, hiszen a hozzátartozóikkal éppúgy törődni kell, mint azokkal, akik az otthon lakóivá válnak.

A negyed évszázada működő Fogd A Kezem Alapítvány sérült emberekkel foglalkozik. Egyik legkülönlegesebb ismérvük, hogy az alapítvány tehetséggondozást végez, méghozzá nem az intézmény falai között, hanem integrált módszerekkel. Szvacsekné Jahn Margit, az alapítvány vezetője olyan projekteket igyekszik tető alá hozni, melyek valódi piaci értéket teremtenek. Egyik különleges programjuk az Ability Café, egy kávézó, ahol a sérült fiatalok dolgozhatnak, így egyrészt önállósodhatnak, hiszen saját munkájuk van, másrészt csökkenthetik a távolságot a sérült emberek és a többségi társadalom között.

Raffael István a 2016/17-es évad egyéni díjazottja maga is rendkívül szegény körülmények között nőtt fel, és már fiatalon elhatározta, hogy felnőttként is segíteni fogja a nehéz sorsú embereket. Igyekszik folyamatosan lehetőségeket felkutatni, élő és értékelhető párbeszédet teremteni az önkormányzatok és a romák között. Öt település és kb. ötven család tartozik hozzá családsegítőként. Hitvallása: „Az Élet minden pillanata egy lehetőség arra, hogy Emberként viselkedjünk.”

A Jószolgálat-díjat 2016-ban Twickel György, a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány kuratóriumi elnöke alapította abból a célból, hogy édesanyja, Twickel-Zichy Mária Terézia grófnő életművének méltó emléket állítson, és a figyelem középpontjába helyezze a szociális életpályán dolgozó hivatásos egyének, szervezetek, valamint a mindennapi önkéntes jótevők és civil közösségek munkáját. Az alapítvány célja, hogy ezeket a példaértékű tevékenységeket ismerje el évről évre a díjjal és a hozzá kapcsolódó éves médiakampánnyal.