Fülfájás gyerekkorban

Sokan azt gondolják, hogy gyerekkorban a fülfájásra a középfülgyulladás a magyarázat. Az esetek többségében valóban ez okozza a fájdalmas tüneteket, de a fülfájást számtalan egyéb betegség is kiválthatja.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. augusztus 19. Gyarmati Orsolya

Sokan azt gondolják, hogy gyerekkorban a fülfájásra a középfülgyulladás a magyarázat. Az esetek többségében valóban ez okozza a fájdalmas tüneteket, de a fülfájást számtalan egyéb betegség is kiválthatja.


Miért fülfájósak a gyerekek?
 
Csecsemők és kisgyermekek esetében a fülkürt anatómiai felépítése eltér a felnőttekétől. Fülkürtjük ugyanis a felnőttekénél rövidebb, emellett laposabb szöget zár be, az izomréteg fejletlenebb, és a fülkürt porcos váza is lazább. Ahogy fülészünktől megtudtam, a dobüreg szellőzése emiatt nehezebb, ez pedig gyakran vezethet különféle betegségekhez (pl. akut, gennyes középfülgyulladáshoz).

Csecsemők esetében tovább ront a helyzeten a sok háton fekvés is, ami miatt az orrváladék könnyebben becsoroghat az orrgaratba.
 
Mi lehet az oka a fülfájásnak?
 

Sokan azt gondolják, hogy gyerekkorban a fülfájásra a középfülgyulladás a magyarázat. Az esetek többségében valóban ez okozza a fájdalmas tüneteket, de a fülfájást számtalan egyéb betegség is kiválthatja. Emellett sokszor a torok gyulladásos betegségei, az orrmelléküregek vagy a fogak betegségei is okozhatnak a fül irányába sugárzó fájdalmat.

Nézzük most át a fül legfontosabb betegségeit!
 
Hólyagos dobhártyagyulladás

 
Kifejezetten erős fájdalommal és halláscsökkenéssel jár a dobhártya saját megbetegedése. A dobhártya – mely 3 rétegből áll – két rétege között vírusfertőzés következtében folyadékkal telt hólyag alakul ki, amely szétfeszíti egymástól a rétegeket.

Nem tévesztendő össze a gennyes középfülgyulladás egyik kísérő tünetével (a dobhártya kidomborodással)! Kezelése fájdalomcsillapító fülcsepp segítségével történik.
 
 
A külső hallójárat gyulladása (külsőfül-gyulladás)

 
Igencsak fájdalmas lehet a hallójárat gyulladása, ami sokszor éjszaka jelentkezik. A gyerkőcnek elég, ha csak megérintik a fülét, és rögtön sírással jelezi a fájdalmat. A betegségre utalhat, hogy a hallójárat bemenete piros és gyulladt, és fülfolyás is előfordulhat.

A fájdalom jellege lüktető, pulzáló, és rágás valamint nyelés hatására fokozódik. A gyermek a fájdalom miatt félti a fülét.

A gyulladást kiválthatja hideg szél és huzat, de leggyakrabban a fülbe jutott víz illetve a fülbe került idegen tárgyak okozta sérülés a ludas.

A víz fellazítja a bőrt, és utat nyit a baktériumoknak, amelyek a szövetek közé jutva gyulladást okoznak, de hasonló történik akkor is, amikor fülbe dugott tárgyak (pl. fülpálcika, apró játék, cukorka stb.) sérti meg a hallójáratot.

A betegség kezelése antibiotikummal és szteroidos fülcseppel történik.

Ritkán, de előfordul olyan következmény is, hogy a fertőzés mélyebbre hatol, és fülkörnyéki duzzanathoz, sőt elálló fülekhez is vezethet. Ilyenkor szájon át szedhető antibiotikum is szükségessé válhat.