Fülöp Attila: a szociális ellátás közösségi ügy

A szociális ellátás nem az állam, nem az önkormányzatok és nem a családok magánügye, hanem közösségi ügy - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szerdán a debreceni család- és gyermekjóléti központ új épületének átadása után az MTI-nek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
debrecen
2018. december 13. MTI

Fülöp Attila hangsúlyozta: a szociális ellátás csak akkor lehet sikeres, ha összefogás van mögötte.

Az államtitkár jó példának nevezte a debreceni beruházást, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az új épület, a 21. századi technológia csak akkor töltheti be szerepét, ha “mögötte ott vannak az emberi kapcsolatok is”.

Hozzátette: a család- és gyermekjóléti központok a szociális alapellátás egyik kulcsát jelentik, olyan intézmények, amelyeket a családok nemcsak a problémák megoldása érdekében, hanem “a valahová tartozás élményéért” is felkeresnek.

Közölte: a költségvetésben a család- és gyermekjóléti központoknak az alapszolgáltatásokon túli, szociális segítéssel összefüggő feladataira 2019-től 5,8 milliárd forint áll rendelkezésre.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere elmondta: a család- és gyermekjóléti központ eddig a város hat különböző pontján működött. A 600 millió forintos beruházással – amelyből 500 millió forint uniós, 100 millió pedig önkormányzati támogatás – egységes intézményt hoztak létre.

A központ 52 munkatársa 1600 családdal, 1100 gyermekkel áll kapcsolatban – közölte, hozzátéve, a mintegy 1000 négyzetméteres modern épületet a generációk közötti kapcsolattartás helyének is szánják, ezért a központban végezhetik munkájukat a város nyugdíjas-szervezetei is.

Fotó: MTI/ Czeglédi Zsolt