Furcsán néz ki, de anyák tízezreit mentheti meg

Ez a neoprén öltözék elsőre leginkább egy búvárruhára emlékeztet. A LifeWrap névre hallgató elsősegély-eszközt eddig több mint tízezer nőnél alkalmazták 33 országban.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
anyai halandóság
2015. december 14. Gyarmati Orsolya

Ez a neoprén öltözék elsőre leginkább egy búvárruhára emlékeztet. A LifeWrap névre hallgató elsősegély-eszközt eddig több mint tízezer nőnél alkalmazták 33 országban.


Röviddel azután, hogy Aisha megszülte gyermekét Nigériában, nagyon erősen elkezdett vérezni. A kilencgyermekes anyát kórházba vitték. Addigra már olyan alacsony volt a vérnyomása, hogy képtelenség volt mérni. A nő, számos sorstársához hasonlóan minden bizonnyal belehalt volna a szülés utáni (post partum) vérzésbe, ha nem alkalmazzák nála a LifeWrapet.

Amint a ruha felkerült Aishára, rögtön emelkedni kezdett a vérnyomása és el tudták állítani a vérzést is. A post partum vérzés az egyik vezető halálozási ok a nők körében a fejlődő országokban. Egy felmérés szerint a világban minden negyedik percben meghal egy nő emiatt. A LifeWrap azonban megakadályozhatja ezeket a tragédiákat.

A LifeWrap Suellen Miller kaliforniai nőgyógyász-professzor fejlesztése. A Life Wrap elődeit már használták Pakisztánban és Vietnámban, illetve a NASA is kitalált hasonlót. Négy évvel később Miller és csapata a Safe Motherhood Program keretében Nigériába és Egyiptomba utazott, hogy ott kezdhessék meg klinikai kísérleteiket az antisokk-ruházatot illetően.

A LifeWrap alkalmazásával a csapat egészen hihetetlen eredményeket ért el: drasztikusan, 50 százalékkal csökkentették az anyai halálozás arányát a tesztelések során.

A LifeWrap tulajdonképpen a vérzési folyamatot „zavarja meg”, elegendő időt adva a szervezetnek ahhoz, hogy a vér alvadni kezdjen. Amikor egy nő várandós, méhe rendkívül sok véreret tartalmaz, amely a baba vérellátását biztosítja. A szülés után a méh összehúzódik nyomást helyezve ezzel az erekre, így csökkentve a vérzést. Néha azonban a méh nem húzódik össze kellőképpen, így a vérzés folytatódik, ami, amennyiben a nő nem kap gyorsan segítséget, elvérzéshez vezethet.

A LifeWrap lelassítja a vérzést, ha pedig a nő elájult, 15 percen belül magához tér. Bárki egyedül is tudja használni a ruházatot. A LifeWrap mosható, akár 142 alkalommal is használható és 45 dollárba kerül.

Forrás: Take Part (via)