Fuss a babával

A sporthoz akaraterőre és kitartásra van szükség. No, meg szabadidőre. De mi van akkor, ha plusz kilók vannak rajtunk, depressziósak vagyunk, és még a gyereket sincs kire hagyni? Akkor kell csatlakozni a Fuss Babakocsival! Egyesülethez.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
baba
2016. szeptember 05. Gyarmati Orsolya

A sporthoz akaraterőre és kitartásra van szükség. No, meg szabadidőre. De mi van akkor, ha plusz kilók vannak rajtunk, depressziósak vagyunk, és még a gyereket sincs kire hagyni? Akkor kell csatlakozni a Fuss Babakocsival! Egyesülethez.


Nyári Fruzsinát, az egyesület alapítóját telefonon értem utol, ugyanis mindig mozgásban van. Éppen legkisebb gyermekét altatta egy kiadós séta közben.

Milyen változásokon ment keresztül az egyesület a kezdetek óta?

Először is, a tagok létszáma nagyon megnőtt. Sokan vannak, akik már a második gyermekükkel kezdik újra a futást. Új tagjaink is vannak, ami annak köszönhető, hogy elismert sportág lett Magyarországon a babakocsis futás. Most éppen egy olyan egyesületi helyet keresünk, ahol működtetni tudnánk a babakocsi-kölcsönzőnket és összejöhetnénk a tagokkal. 

Miért van szükség a babakocsi-kölcsönzőre, a futáshoz speciális babakocsi kell?

Igen, erre nagy hangsúlyt fektetünk. A legideálisabb babakocsis futást próbáljuk reklámozni, vagyis futóbabakocsit preferálunk mindenképpen. Fontos, hogy a babakocsi rázkódásmentes legyen, nagy kerekeken fusson és legyen nap- és szélellenzője. A kölcsönzőnkben közel negyven különböző futóbabakocsi áll a szülők rendelkezésére, így lehetőségük van kipróbálni, hogy számukra melyik babakocsi a legkényelmesebb. 

Szülés után mennyi idővel lehet elkezdeni a futást?

Hat hónap a javasolt egy átlagos anyukánál, de akinek hatalmas sportmúltja volt korábban, az elkezdheti előbb is. Ebben is segít egyébként a legújabb programunk, a Szumma, amely egy szülés utáni mozgásprogram. Első körben hét anyuka kapcsolódott be a projektbe, és több szakértőt is felsorakoztattunk, akik pontosan elmondják, hogy mikor mit kell csinálni. Az anyukákra jellemző ugyanis, hogy szülés után a nagy túlsúly és a megváltozott élethelyzet miatt jönnek rá, hogy el akarnak kezdeni sportolni. De ha túl korán vagy túl intenzíven kezdik el a sportot, abból később probléma lehet. Ha az újdonsült anyuka nemi szervei még nem regenerálódtak kellőképpen a szülés után, és túl korán elkezd futni, akkor később akár vizelet-visszatartási problémái is adódhatnak. Szumma programunkban a futást megelőzi az intim torna, a szétnyílt hasizom regenerálása, a hát-, derék- és hasizmok erősítése, valamint a helyes testtartás visszaállítása. Ezen kívül az anyukákkal dietetikus, illetve később életvezetési tanácsadók is foglalkoznak. A programjainkhoz, közösségi rendezvényeinkhez bárki csatlakozhat Budapesten és vidéken is.