Gátmetszés: mit kell tudni róla?

A babát váró nők nagy része azt mondja, jobban fél az esetleges gátmetszéstől, mint magától a szüléstől. Mi az, amit érdemes tudni a beavatkozásról?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. szeptember 19. Gyarmati Orsolya

A babát váró nők nagy része azt mondja, jobban fél az esetleges gátmetszéstől, mint magától a szüléstől. Mi az, amit érdemes tudni a beavatkozásról?


Gátmetszést viszonylag gyakran alkalmaznak a szülést végző orvosok azért, hogy ezzel megóvják a kismama gátrészét a repedéstől, mivel egyébként nehezebben gyógyulna, mint a vágás. Illetve indokolt esetben ezzel segítik a baba könnyebb világra jövetelét. A hüvely és a végbélnyílás közötti szakaszon néhány centis bemetszést kell elképzelni.

A vágás közvetlenül a baba fejének kitolása előtt történik, majd a szülést követően azonnal, ott helyben a szülőszobán össze is varrják. Ma már legtöbb esetben felszívódó varratok vannak, így nem szükséges a későbbi varratszedés.

Milyen esetekben kerül sor gátmetszésre?

  • ha a szülésznő vagy orvos úgy ítéli meg, hogy a babának szüksége van arra, hogy még nagyobb hely legyen számára biztosítva a hüvelyből kilépéshez
  • ha szakadás várható a gáttájékon és ezzel meg lehet előzni a repedéstől
  • ha a baba válla elakad az út során
  • ha a baba olyan gyorsan halad kifelé a hüvelyből, hogy a gátnak nem volt ideje felkészülni úgymond az ellazulásra, a nyúlásra
  • ha a baba szívverése azt jelzi, hogy bajban van, és minél előbb világra kell segíteni
  • ha a baba egy abnormális helyzetbe kerül a szülés idején