Génterápia az anyaméhben: a jövőben így gyógyítanák a magzatokat

Forradalmian új módszerrel gyógyítanák a jövőben azokat a babákat, akik nagyon betegen jönnek a világba. A picurkákat már az anyaméhben elkezdenék kezelni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
anyaméh
2016. április 17. Gyarmati Orsolya

Forradalmian új módszerrel gyógyítanák a jövőben azokat a babákat, akik nagyon betegen jönnek a világba. A picurkákat már az anyaméhben elkezdenék kezelni.


A világon elsőként egy brit kórházban tervezik várandós édesanyáknak olyan injekciók beadását, amelyek „beleszólnának” beteg magzataik fejlődésébe, akik valamiért megálltak a növekedésben.

A kutatók azt remélik, hogy a génterápia segítségével a babák növekedésnek indulnak. Az ún. magzati növekedés-visszamaradás szindróma, amelynek következtében a magzat fejlődése lelassul, vagy leáll általában a terhességek félidejében szokott fellépni. Az esetek nagy többségében az ok a placenta működési zavara.

Egészen idáig nem volt semmiféle segítség a magzatok számára, ha ilyen rendellenesség lépett fel: az anyáknak választaniuk kellett, hogy megszülik-e a kisbabát a 20. hét körül, vagy tovább várnak, ami azt eredményezhette, hogy a magzat meghal a méhben, illetve súlyos betegségekkel születik meg.

Európában évente 11 ezer ilyen eset fordul elő. A kísérlet, amelyet a Londoni Egyetemi Kórház jövőre kíván elindítani, a legsúlyosabb helyzeteken próbál segíteni. A tervek szerint 15-24 nő kap majd ún. géninjekciót, ami aktivizál egy VEGF nevű fehérjét, ami a véráramlás sebességét növeli.

A géneket azokon az artériákon keresztül juttatják a kísérletben részt vevő kismamák szervezetébe, amelyek a méh vérellátását biztosítják. A szakemberek reményei szerint a bejuttatott protein segít helyreállítani a rosszul funkcionálió placenta működését, ezáltal ismét megindulhat a magzat megfelelő fejlődése is.

Forrás: Daily Mail (via)