Globális nézet: a gyermekek helyzete a világban

Megszületett az eddigi legátfogóbb összeállítás arról, hogy áll a gyermekek jólléte világszerte. A Kaliforniai Egyetem kezdeményezésének lényege, hogy bárki bármikor azonnal láthassa, a különböző, gyermekeket érintő problémákat illetően hol milyen súlyos vagy éppen pozitív a helyzet földünkön.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
dohányzás
2014. április 14. Gyarmati Orsolya

Megszületett az eddigi legátfogóbb összeállítás arról, hogy áll a gyermekek jólléte világszerte. A Kaliforniai Egyetem kezdeményezésének lényege, hogy bárki bármikor azonnal láthassa, a különböző, gyermekeket érintő problémákat illetően hol milyen súlyos vagy éppen pozitív a helyzet földünkön.


Fizetett anyasági szabadság

A pirossal jelölt területeken az anyák semmiféle anyagi támogatást nem kapnak gyermekszülés után, ha otthon maradnak. A narancssárga részek azt jelzik, hogy 14 hétnél kevesebb ideig igényelhetnek fizetést, a citromsárga helyeken 14-25 héten át vehetnek igénybe ilyen segítságet, míg a kékkel színezett országokban legalább 26 héten át kapnak valamiféle támogatást.

Garantálja- e az alkotmány a fogyatékos gyermekek számára a tanulást?

A pirossal jelzett országokban semmiféle speciális képzés nincs a fogyatékkal élő gyerekek számára. A sárga részeken léteznek már erre irányuló törekvések, ám kevés a kézzel fogható eredmény. A világoskék területeken biztonyos kitételek mellett garantált, a sötétkékeken garantált, a vonalkázott részeken pedig potenciális pozitív kezdeményezések is jellemzőek.

Egy átlagos iskolai napon hány órán át védi a jog a 14 éveseket attól, hogy tanulás helyett dolgozni kényszerüljenek?

A piros területeken a gyerekeket semmi sem védi meg attól, hogy 8 vagy akár több órán át dolgozzanak tanulás helyett. A narancssárga részeken 5-7.9 órán át dolgozhatnak. Ez az arány a citromsárga helyeken 3-5.9, a világoskékeken 1-2.9 óra. A sötétkékkel jelzett országokban egyáltalán nem vállalhatnak munkát iskolai napon a 14 évesek, a szürke színű területeken pedig legfeljebb könnyű munkát szabad végezniük.

Hány éves kortól lehet legálisan alkoholt vásárolni?

A piros részeken nincs alsó korhatár. A narancssárgákon 15-17 év között már lehet venni szeszes italt. A citromsárga területeken 18 év a limit, a világoskékeken 19-20 év, a sötétkékeken pedig minimum 21 év.

Tiltott-e a dohányzás az iskolában?

Bár számunkra, magyarok számára evidens a “nem” válasz, ez korántsem ilyen egyértelmű a világ számos országában. A pirossal jelzett részeken nincs erre vonatkozó törvény, tehát a dohányzás abszulút legális az iskolában. A sárga az adott ország bizonyos részein jelöl korlátozást, a kék pedig azt jelenti, hogy törvényileg tiltott a cigarettázás.

A lakosság mekkora aránya jut tiszta ivóvízhez?

A piros területeken kevesebb mint az emberek 50 százaléka, a narancssárga részeken 50-84 százalék, a citromsárgákon 85-94 százalék, míg a sötétkékkel jelzetteken 95-100 százalék.

Forrás: BBC News