A Grenfell-torony tűzoltói

A londoni tűzvész hős tűzoltóiról közölt portrécikket a Daily Mail. Közben egy újabb – ezúttal kisebb méretű – londoni társasház borult lángokba, sok hasonlóan veszélyesnek ítélt épület lakóit pedig a hatóságok igen rövid határidővel evakuálták.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmentés
2017. június 25. Hojdák Annamária

A londoni tűzoltók első női parancsnoka nagy büszkeséggel beszélt a lángoló Grenfell-toronyházban véghezvitt hőstetteikről. Van mire büszkének lenniük – annak ellenére is, hogy az évszázad tűzvészében óvatos becslések szerint is közel 80 ember vesztette életét. Dany Cotton parancsnok asszonyt álmából keltette a sürgős telefonhívás kenti otthonában. A pokoli lángokat a helyszínen látta először (nem volt ideje a médiából tájékozódni), mégis habozás nélkül beküldte oda az egész csapatát – akiknek persze nem kellett kétszer mondani.

„Furcsa szerep a miénk – nyilatkozta a 48 éves vezető. – Miközben mindenki fejvesztve menekül a környékről, mi rohanunk oda, hogy minél több életet megmentsünk.”

Miközben a politikai szereplők egymásra mutogatnak, a közvélemény pedig felelősöket keres, addig a lángokkal küzdő hősies tűzoltók munkáját általános elismerés övezi. Ms. Cotton ehhez azért hozzáteszi: „Nagyon más a tévében látni, és a bőrünkön érezni a pokoli lángokat. Az emberek folyamatosan azt kérdezgetik, mért nem vetünk be ilyenkor helikoptereket, ami persze teljes képtelenség. A képernyő előtt ülve nem fulladozol a füsttől, mi a helyszínen igen.

„Természetesen mi sem vagyunk tűzálló robotok, de nagyon jó kiképzést kaptunk, és pontosan tudjuk, hogy mit kell tennünk: gyors döntést hozni, nyugodtnak és szakszerűnek maradni minden körülmények között.

Kép: Daily Mail

A The Mail On Sunday-nek nyilatkozó Jon Wharnsby tűzoltó azt a drámai pillanatot idézte fel, amikor választania kellett, hogy a 10. emeleten sikoltozó kislányt és halálra rémült édesanyját menti meg, vagy tovább szalad a 14. emeletre, ahol a lakók a biztos halállal néztek farkasszemet. „Eredetileg a 14. emeletre küldtek fel minket, de közös döntéssel bementünk a tizedikre is, különben azok az emberek meghaltak volna. Végül a tizennegyedikre nem jutottunk fel, ezek a számok pedig valósággal a fejembe égtek. A mentés maga volt a szervezett káosz. Mindenki első akart lenni, minél feljebb akartunk jutni, és segíteni annak, akinek még lehetett. Soha nem láttam még embereket ennyire tolakodni, miközben a lángnyelvek két oldalról csapkodtak – hihetetlen érzés volt. Természetesen ilyenkor mindenki úgy szedi a lábát, ahogy csak bírja, de nagyon korlátozott a levegőnk és az időnk is. A tizennegyedikre is fel akartunk menni, de nagy volt a kockázat, hogy onnét már nem érnénk vissza.

„A lépcsőházban nem voltak kiírva számok, ilyenkor a saját lépéseinket számoljuk, hogy valami fogalmunk legyen.” Ez persze az adott körülmények között nem olyan egyszerű, mint elsőre hangzik.”

„Hőkamerákat is vittünk magunkkal, de a 6. emelettől már azok is használhatatlanná váltak. A füst olyan átható volt, hogy jóformán bele se tudtam pillantani a nézőkéjébe. Ezen a ponton már a hőérzetünk is rohamosan emelkedett, ami azért nem magától értetődő, mert a hőálló felszerelésünk elég jó.

 

“Egy ideig lakásról lakásra jártunk, a kiáltozások fokozatosan elmaradtak. »Itt már csak halottak vannak – egész csapat kifelé!« – néhányan azért még hátra maradtunk.”

Kép: Pinterest

A toronyház 400 lakójából eddig 80 halottat sikerült azonosítani, de biztosra vehető, hogy mindenkit nem fognak megtalálni. Ms Cotton azt nyilatkozta: „29 éves tűzoltói szolgálatom alatt még nem találkoztam ilyen rendkívüli esettel. A tűz és a forróság mértékét látva, érezve azt is csodának tartom, hogy egyáltalán bárkit ki tudtunk hozni onnét.”

A parancsnok asszony szerint nagyon fontos lenne, hogy a családoknak legyen kidolgozott menekülési terve, ha az otthonukban tűz ütne ki. Nagyon fontos, hogy sohasem szabadna kábeleket a szőnyeg alatt vezetni, száradó ruház tűz közelében tartani, és ő maga az olajsütőknek sem „nagy barátja”.


Közben a camdeni (London városrésze) Chalcots-lakótelepen 650 lakást nyilvánítottak veszélyesnek, péntek éjszaka 4000 embert evakuáltak átmeneti szálláshelyekre. A lakók este 8.30-kor kapták a felszólítást, és legfeljebb 3 hetük van, hogy elhagyják az otthonaikat. 83-an már közölték: nem hajlandók eleget tenni a felszólításnak. Közben egy másik – kisebb – társasház is kigyulladt. Bár jelenleg úgy tűnik, hogy a 72 kivezényelt tűzoltónak sikerül úrrá lenni a lángokon, a Grenfell-toronyház tragédiájának nagyon közeli emléke így is óriási pánikot okozott.

 

Via