Gyerek-balesetbiztosítások szünidőre is

A jövő héten beköszöntő nyári szünidő fokozottabb balesetveszélyt is jelent a gyerekeknek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
balesetbiztosítás
2014. június 12. Gyarmati Orsolya

A jövő héten beköszöntő nyári szünidő fokozottabb balesetveszélyt is jelent a gyerekeknek.


A nyári vakáció nem csupán a nagyobb szabadságot és felhőtlen kikapcsolódást hozza el a gyermekek és fiatalok számára, de ez az időszak egyúttal fokozottabb balesetveszélynek is teszi ki őket. Az állam immár tizenegy éve ingyenes baleset-biztosítást nyújt a 3 és 18 év közötti gyermekeknek, ám a térítés eleve alacsony összege a bevezetés óta változatlan szinten áll. A körültekintő szülőknek érdemes tehát kiegészítő biztosításban is gondolkodniuk.

Az óvodák és iskolák falain kívül, táborokban, vízparton megnő a gyermekeket körülvevő balesetforrások száma. Ebben az időszakban jóval több gyermek ül kerékpárra vagy pattan görkorcsolyára, gördeszkára vagy rollerre. Sok szülő nem tudja megoldani gyermeke folyamatos felügyeletét, ez is az oka annak, hogy az évente közel másfélezer sérüléses közlekedési balesetet szenvedő tizennégy év alatti gyermekkel a nyári szünetben történik meg a baj.

A balesetek többsége előrelátással, megfelelő intézkedésekkel megelőzhető. Ennek ellenére a körültekintő szülőknek a szünidő kapcsán célszerű azt is átgondolniuk, hogy egy mégis bekövetkező balesetnek legalább az anyagi vonzatait hogyan kompenzálhatja egy vagy több biztosítás.

Mire elég az ingyenes állami gondoskodás?

Az Általános Gyermek- és Ifjúsági Balesetbiztosításnak nevezett konstrukció alanyi jogon jár mind a több mint másfélmillió, felnőttkorba nem lépett tanuló számára. Díjmentessége mellett előnye, hogy a biztosító nemcsak akkor fizet, ha a gyermekkel az óvodában vagy az iskolában történik baleset, hanem egész évben, bel- és külföldön szerzett sérülésekre egyaránt térít. Általános tapasztalat ugyanakkor, hogy erről a biztosításról a szülők viszonylag kevés hányada tud, ami a kárkifizetések alacsony összegében (összesen évente alig több mint 80 millió forint) is tetten érhető.

Lehet persze, hogy az alacsony összeg sem ösztönzi utánajárásra a szülőket: a biztosításhoz kapcsolódó szolgáltatásokat megvizsgálva hamar kiderül, hogy valóban csak egy alapbiztosításról van szó. Csonttörés esetén 3 ezer forint, míg baleseti halál esetén 200 ezer forint a kifizethető biztosítási összeg. Emellett balesetből eredő maradandó károsodás esetén – a károsodás mértékétől függően – 3 ezertől 300 ezer forintig terjed a kifizethető összeg. Sem egyéb, hosszabb távú következményekkel nem járó balesetre, sem a kapcsolódó kórházi költségekre nem nyújt fedezetet ez a biztosítás. Emiatt semmiképpen nem szabad úgy kezelni ezt a védelmet, ami például egy külföldi utazás esetén kiválthatná az utasbiztosítást.