Gyerek vagyok és gyerekem van

Szerelem? Házasság? Családalapítás? Ezek a fogalmak igencsak más értelmük van a kínai lányok számára, mint számunkra.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. április 12. Gyarmati Orsolya

Szerelem? Házasság? Családalapítás? Ezek a fogalmak igencsak más értelmük van a kínai lányok számára, mint számunkra.


Kína nemrég lazított kissé a családonként évtizedekig kizárólag egy gyermeket engedélyező politikáján. Ennek köszönhetően csökkent ugyan a lánymagzatok abortálásának aránya, viszont a tinédzser fiúk aránytalanul többen vannak, mint a lányok, és az eladósorba kerülő nőknek nagyon kell igyekezniük, annyira kicsi a „választék”. Ha viszont egy nő 27 éves koráig nem megy férjhez, „maradéknak”  tekintik, ami nagyon pejoratív jelző Kínában.

A nehéz helyzet miatt egyre több helyen jelenik meg tinédzserházasság intézménye. Szó sincs kényszerített egybekelésről. „Egyelten olyan tinilányt sem ismerek, aki hozzákényszerítettek a férjéhez. Ezek a lányok velük egyidős fiúkhoz mennek hozzá, mivel a gyerekházasság sok helyen legális a vidéki Kínában. A legfiatalabb ilyen pár 14 éves.”, mondja Muyi Xiao fotós, aki képsorozatot készített a gyerekpárokról. „A gyerekek legtöbbször szerelmesek egymásba, és persze az is megesik, hogy a lány várandós lesz, ezért kelnek egybe.”

A tinédzserházasságok elsősorban olyan falvakra jellemzőek, amelyek gazdaságilag súlyosan elmaradottak. A gyerekek szülei rég elmentek nagyvárosokba dolgozni, a nagyszülőkre hagyva a csemetéket. A korai házasságoknak az egyik legnagyobb hátránya, hogy a gyerekek sokszor kimaradnak miatta az iskolából.

Forrás: Lens (via)