Gyereknapi hacacáré – nézzük a jó oldalát!

Szinte senki nem tudja miért május utolsó vasárnapján, és, hogy pontosan mit is ünneplünk, mégis, legalább annyi akció és program szerveződik a gyereknapra, mintha mindent ezen a napon kellene bepótolni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
család
2016. május 29. Vajda Boglárka

Szinte senki nem tudja miért május utolsó vasárnapján, és, hogy pontosan mit is ünneplünk, mégis, legalább annyi akció és program szerveződik a gyereknapra, mintha mindent ezen a napon kellene bepótolni.


Nálunk mindig gyereknap van

Legalább is a férjemmel így érezzük mióta megszülettek a gyerekek, hiszen minden körülöttük forog és minden az ő érdekükben történik. De hát ezek szerint a nők, anyák, újabban apák napja mellé egy külön dátumot a gyerekeknek is szentelni kell.

Többnyire „kommunista” találmánynak tartják a gyereknap megünneplését, ez azonban nem teljesen igaz. Egyes források szerint az 1920-as években Törökországban kezdték el a gyereknap megtartását, de már korábban, a századfordulón Magyarországon is rendeztek gyerekhetet. Ennek célja nem csupán az önfeledt szórakoztatás volt, hanem felhívni a figyelmet a nehéz sorban élőkre, a gyerekmunkára, az iskoláztatás hiányára, és az elhagyott gyermekek felkarolására.

Mindenesetre a gyerekek már egészen hamar tudják, hogy ez a májusi nap valami különlegeset tartogat a számukra. Mint ahogy más ünnepek reklámhadjáratait és egyéb, egymást túllicitáló ajándékokat sem kell a szülőknek elfogadni, ha már gyereknap, tegyük tényleg kicsit különlegessé, emlékezetessé ezt a májusi vasárnapot!

Ne a tárgyakra helyezzük a hangsúlyt, hanem olyan együttlétet tervezzünk, amit máskor nem szoktunk, vagy a megszokott programokat „dobjuk fel” valamivel.

Nálunk például soha nem lehetett vattacukrot enni, egészségtelen, ragacsos, drága- ennél több ellenérv nem is kellett – de a máskor csigalassúsággal megtett sétautat pillanatok alatt sikerült teljesíteni, amikor elárultuk, hogy gyereknap alkalmából mindenki választhat egy vattacukrot. (Természetesen a kék színű volt a legmenőbb, és még másnap is mindenki látta a nyomát, mert az ételfesték nehezen kopott le gyerkőcünk homlokáról.) De ugyanígy egyszeri kivétel lehet a hamburger – ha valaki erre vágyik – vagy eggyel több gombóc fagyi. Fontos azonban, hogy a szülők ezeket az ajándék engedményeket örömmel adják, tudjanak együtt örülni, esetleg együtt „bűnözni” a gyerekekkel.

Kerti vidámpark

A vidámpark mindig nagy vonzerő – ilyenkor gyereknapon ez meg is látszik a hosszú sorokon – de a hónap végén nagy érvágás is a szülőknek. Több kisebb gyerekkel lehetetlen vállalkozásnak tűnt elmenni, ezért családi változat mellett döntöttünk. Hosszú évek után is emlegették a gyerekek az attrakciókat, amikre saját gyártmányú jegyekkel nevezhettek be. Volt apuka nyakában ülve akadálypályán futás, célba dobás, kötélen hintázás, zsákbamacska, lufi taposó verseny.

Miért jó a gyereknap?

Leginkább azért, mert egy újabb lehetőség a pozitív élmények közös megélésére. Rengeteg ingyenes (és fizetős) rendezvény közül lehet válogatni. Érdemes olyan helyszínt és programot keresni, ahol valóban együtt tudunk lenni, nem pedig csak egymás mellett. Ha tehetjük, kiránduljunk, nézzünk ki új helyszíneket (a közelmúltban két új kilátó is nyílt, az egyik a Hármashatárhegyen, a másik Galyatetőn), biciklizzünk, béreljünk bringó-hintót, menjünk el fagyizni, és most ne a megszokott legközelebbi helyre, hanem keressünk valami mást.

A gyereknapról érdemes beszélgetni is, hiszen valahogy meg kell tudnunk fogalmazni, hogy ez a nap miért más. Csak „úgy” nem szoktunk ajándékot kapni. Elmesélhetjük, hogy eredetileg azért találták ki ezt a napot, hogy a szegény gyerekek legalább egyszer egy évben jól érezzék magukat, és szerencsére ez sokat javult azóta. De talán még fontosabb, hogy mi szülők tudatosítsuk magunkban, milyen jó, hogy van családunk, hogy van gyerekünk és ezért nem lehet elégszer hálát adni. Nem az érzelgős filmek hangulatát kell elővarázsolni, hanem örülni egymásnak.