Gyermekbarát települések itthon

A Ti településetek milyen? Rengeteg játszótér, park és kiváló óvodák jellemzik? Három magyar település, Cigánd, Hódmezővásárhely és Budapest III. kerülete ilyen. A Gyermekbarát település büszke díjazottjai az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és az UNICEF Magyar Bizottság Alapítványa első alkalommal meghirdetett pályázatán nyertek.  

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. október 12. Szaurella
A Ti településetek milyen? Rengeteg játszótér, park és kiváló óvodák jellemzik? Három magyar település, Cigánd, Hódmezővásárhely és Budapest III. kerülete ilyen. A “Gyermekbarát település” büszke díjazottjai az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és az UNICEF Magyar Bizottság Alapítványa első alkalommal meghirdetett pályázatán nyertek október 12-én.
 

 
 
“Gyerekbarátnak lenni annyit tesz, mint törődni a közösség jövőjével (…), odafordulni azokhoz, akik a leginkább rászorulnak” – hangsúlyozta Schanda Tamás ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkárhelyettes államtitkár a díjátadón.  Danks Emese, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta, 27 település önkormányzata pályázott, ami azt bizonyítja, hogy van igény Magyarországon a gyerekközpontú gondolkodásra.
 
Fotó: MTI
 
Ismertetése szerint a gyermekbarát település programot 1996-ban indította el ENSZ gyermekalapja, az UNICEF azzal a céllal, hogy az ENSZ gyermekjogi célkitűzései helyi szinten is megvalósulhassanak. Ilyen célkitűzés például, hogy a 18 év alattiak egyenrangú polgárai lehessenek településüknek, hatással lehessenek az ott születő döntésekre, valamint hozzáférhessenek az alapvető egészségügyi szolgáltatásokhoz és oktatáshoz – mondta az ügyvezető igazgató az MTI híradása szerint. A méltatás szerint Cigánd például többek között azzal érdemelte ki az elismerést, hogy az egyik leghátrányosabb Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településként jól felszerelt, felújított bölcsődét és óvodát működtet, a pedagógiai szakszolgálat korai fejlesztéssel is foglalkozik, illetve az önkormányzat számtalan eszközzel ösztönzi a fiatalokat a szakképesítés megszerzésére.